Да ли је могућ повратак деце на прави пут

Око 50 напада на старије особе и још 250 пријава досије је малолетне браће која су напала песника Рашу Попова.

За дечаке који су јавности познати од кад су напали песника Рашу Попова у београдском Прихватилишту знају већ пет година. Неретко би их полиција после напада на старије особе ту и доводила. Дечаци живе без икаквих докумената. И зато су за социјални систем невидљиви и често неухватљиви.

Данијела Стојковић, руководилац Прихватилишта за децу каже да они често долазе у хигијенски запуштеном стању, узнемирени су, неиспавани, гладни и некад претучени од стране свог оца, некад од стране неких других особа, па је први контакт са њима обазрив.

Да би се вратили на прави пут једина мера је да 24 сата са њима раде стручњаци. У тзв. ПИТ васпитни програм који може да прими само шесторо деце нису никада ушли.

Да одговарају пред судом не могу, јер су млађи од 14 година. То је, практично, период у коме оваквој деци правни, а неретко и социјални систем, не може ништа - Да ли је решење спуштање старосне границе кривичне одговорности.

Ивана Стевановић из Центра за права детета каже да ако се искористи кривично правни систем као једино могуће решење и после њега немате ништа више, са правом се поставља питање ефикасности једног друштва и државе.

"Која је то граница, да ли је то 12 година,11, 10 или ћемо децу од 7-8 година укључивати у тај систем", поставља питање Стевановићева.

Како изгледа када систем закаже видели смо на примеру малолетних дечака. Да се реаговало при првим пријавама против њих данас не би гасили пожар. Пре 20-так година у Србији су постојали програми који су другачије и вероватно ефикасније функционисали.

"Социјални радници нису седели у својим канцеларијама него у полицијским станицама заједно са инспекторима за малолетнике када се појављивала особа испод 14 година. Одмах одлазили у породицу и покушавали да реше проблем", рекла је Стевановићева.

Према њеним речима, резултати су показивали да 85 одсто њих који су тада ушли у тај програм никада више нису понављали кривична дела.

Европска пракса даје добре резултате. Тамо граница није испод 14 година и у неким земљама се разматра њено подизање. У државама попут Белгије где се на суд може и са 12 година мере које се изричу су васпитни програми.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи