Читај ми!

ТС: Министарство није доставило податке

Транспарентност Србија је саопштила да није добила тражене податке од Министарства правде о примедбама на радну верзију Закона о узбуњивачима.

ТС наводи у саопштењу да је министар правде Никола Селаковић у Скупштини Србије изнео нетачне податке образлажући предлог амандмана, који је ТС доставила свим посланичким групама, када је навео да је Министарство правде на 27 страница доставило тражене податке ТС о јавној расправи о Закону о узбуњивачима, преноаси Бета.

ТС је у допису министру правде указала да јој није достављен извештај о одржаној јавној расправи, ни за први, ни за други нацрт закона, додајући да извештај о јавној расправи мора да се сачини на основу Пословника Владе, пре него што буде разматран на седници Владе.

Уместо тога, како је објаснила ТС, достављен је Извештај о радној верзији Нацрта закона о заштити узбуњивача, након јавне расправе одржане од 26. децембра 2013. године до 1. септембра 2014. године, где су представљени резултати разматрања појединих предлога и коментара, али не свих.

ТС је тражио одговор Министарства правде да ли су Европској комисији осим нацрта закона достављени и подаци о јавној расправи и разматрању предлога и сугестија са јавне расправе о нацрту Закона о заштити узбуњивача.

У одговору Министарства наведено је да је ЕК током израде нацрта била упозната са сваком фазом израде, као и о спровођењу јавне расправе, и да је представник ЕК присуствовао јавној расправи у Палати "Србије" 24. марта 2014. године.

Како се додаје у саопштењу, ТС није достављена тражена информација, јер се захтев није односио на праћење израде Нацрта од стране ЕК, већ на то да ли су ЕК достављени подаци о јавној расправи и разматрању примљених предлога и сугестија, или само Нацрт закона.

ТС је због тога позвала Министарство правде да преиспита и употпуни одговор тамо где постоје документи који нису достављени, односно, "да недвосмислено укаже да поједини тражени документи не постоје".

На тај допис Министарству правде, како се наводи, ТС није добила одговор.

Пошто је Министарство правде доставило ТС бројне документе о јавној расправи, укључујући и оне које нису тражили, ТС закључује да остале тражене документе Министарство није ни сачинило, али да непостојање тих докумената није хтело да потврди у званичном допису, будући да ти документи морају постојати према пословнику Владе.

Пословник Владе прописује да је предлагач дужан да извештај о спроведеној јавној расправи објави на својој интернет страници и порталу е-управе најкасније у року од 15 дана од дана окончања јавне расправе, што Министарство правде, према наводима ТС, није учинило.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару