Чишћење терена за "Београд не води"

У Савском амфитеатру, на простору прве фазе изградње Београда на води, до сада је рашчишћено 11 хектара земљишта, срушено стотинак објеката, а са 47 породица потписни су уговори о расељавању, изјавио је градоначелник Београда Синиша Мали.

Синиша Мали је, после обиласка радова на рашчишћавању Савског амфитеатра, рекао новинарима да је од 33 хектара која обухвата прва фаза изградње Београда на води" у потпуности рашчишћено 11.

Додао је да је на том простору живело стотинак породица у различитим условима - легалним, нелегалним и нехигијенским, те да је 47 породица са Дирекцијом за грађевинско земљиште потписало уговоре ио пресељењу у станове које дирекција обезбеђује.

Од тих 47 породица, прецизирао је Мали, 23 су се до данас преселиле, док ће преостале 24 то учинити у наредних неколико дана.

"У протекла три месеца пуно смо урадили. Са осталим породицама смо обавили разговоре и интервјуе и близу смо да пронађемо одговарајући смештај за њих", рекао је Мали који очекује да ће у наредна два, три месеца, све породице које живе на наведеном простору бити расељене на одговарајући начин.

Упитан на којим ће локацијама бити смештене расељене породице, Мали је рекао да Град има неколико стотина станова на пет, шест различитих локација, и да су људи "очигледно задовољни смештајем".

"Овај пројекат је значајан за земљу, али не желимо никога да оштетимо. Са свим људима се поступа тако што се јасно анализира њихов правни статус и могућности и онда им се излази у сусрет", рекао је градоначелнил.

Мали је рекао и да је на подручју прве фазе "Београда на води" укупно било 246 објеката, легалних и нелегалних, а до сада их је уклоњено стотињак, углавном нелегалних.

"У наредних неколико месеци очекујемо да се рашчисти преостали део тог подручја. Оно што не буде рашчишћено до краја године, док се очекује усвајање плана посебне намене просторног подручја Београда на води од Владе Србије кренуће се са применом Закона о експропријацији", рекао је Мали.

Градоначелник је рекао и да је са обале Саве померено 40 бродова, док је 11 остало, али су они у фази премештња.

Истичући да обала сада изгледа доста чистије и да ће до пролећа бити очишћена, Мали је рекао да је доста бродова било у јако лошем стању и да је требало да буду репарирани да би могли да се одвуку на другу локацију.

На питање да ли радови теку предвиђеном динамиком, Мали је одговорио позитивно подсећајући да се почетак изградње "Београда на води" очекује на пролеће. Ако се настави досадашњим темпом, истакао је Мали, у наредних неколико месеци биће завршено расељавање, а и остале активности ће тећи брже јер је највећи број објеката на наведеном подручју већ у фази рушења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару