Читај ми!

Међусобне оптужбе Дрецуна и Векарића

Посланик СНС-а Милован Дрецун каже да је Бруно Векарић на функцију заменика тужиоца за ратне злочине именован противно тадашњем Закону о јавном тужилаштву. Векарић: Ово је зла намера Милована Дрецуна због умешаности у аферу "медији".

Милован Дрецун каже да Бруно Векарић није прошао избор кроз Скупштину Србије, већ га је на сталну функцију именовало Државно веће тужилаца (ДВТ), преноси Бета.

Дрецун је у Скупштини Србије рекао да "није задовољан" одговором Министарства правде на питање да ли је Векарић законито изабран.

"Када сам питао да ли је Бруно Векарић противзаконито на сталној функцији, имао сам у виду да је његов избор из 2003. године (на дужност заменика јавног тужиоца), Уставни суд 2004. огласио неуставним. То је непобитан разлог зашто никако није могао да буде изабран 2009. на сталну функцију", наводи Дрецун.

Посланик СНС-а истиче да је решењем Владе Србије из 2003. године Векарић именован за заменика окружног јавног тужиоца "противно тада важећем Закону о јавном тужилаштву".

"Векарић није могао бити именован од стране Владе, већ биран од стране Скупштине Србије, па је његово именовање на место заменика окружног јавног тужиоца незаконито", наглашава Дрецун.

Према његовим речима, ДВТ је требало да зна да Скупштина Србије никада није верификовала избор Векарића као заменика окружног јавног тужиоца.

Зато, наглашава Дрецун, ни 2009. године није могло да му потврди избор на сталну функцију заменика тужиоца за ратне злочине.

"Основна правила за избор заменика јавног тужиоца (према важећем закону) – Народна скупштина на предлог ДВТ бира за заменика јавног тужиоца лице које се први пут бира на ову функцију за период од три године", наглашава Дрецун.

Додаје да "није законито" да неко на сталну функцију буде изабран с места саветника у Тужилаштву.

Векарић: Зла намера Милована Дрецуна 

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић одговара да је Милован Дрецун изнео оптужбе на његов рачун јер је као некадашњи ратни извештач један од осумњичених у предмету "медији".

"Очигледно је реч о злој намери и кампањи због предмета 'медији', Штрпци, Братунац, Исток, Сребреница и браћа Битићи, које тужилаштво ради", каже Векарић.

Према његовим речима, Тужилаштво ради озбиљне предмете о којима ће јавност брзо чути, "а овакво изношење неистина је један од начина да се угрози самосталност Тужилаштва".

У предмету "медији" води се предистражни поступак против више осумњичених за позивање или подстицање на ратне злочине током ратова деведесетих година, када је Дрецун био ратни извештач РТС-а.

Векарић наводи да је законито изабран на ту функцију заменика тужиоца за ратне злочине, а наводе Дрецуна о незаконитости одбацио као угрожавање самосталности Тужилаштва, кампању и злу намеру.

"Дрецунов напад је потпуна глупост, имам документовано да је све у реду, а и он је добио одговор од надлежног ДВТ и јасан је континуитет мог избора", наглашава Векарић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару