Никотински зависници у борби против цигарета

Све више људи тражи стручну помоћ како би оставили цигарете, каже др Ика Пешић из Саветовалишта за одвикавање од пушења Клиничког центра Србије. Програм одвикавања креира се после здрвственог прегледа пацијента, а у лечењу се користе само проверене методе, које је одобрила Светска здравствена организација.

Последње истраживање Института за јавно здравље Србије показује да број пушача расте и да контрола примене важећег Закона о забрани пушења није више толико строга као када је закон усвојен. Поново се пуши на местима где је пушење строго забрањено, неретко чак и у здравственим установама и школама.

"Охрабрујуће је што сваким даном све више људи дође да потражи стручну помоћ у жељи да оставе цигарете. То нас радује, јер су људи схватили да је то озбиљан проблем, а неки од њих покушавали су више пута да оставе пушење и у томе нису успели", истиче др Ика Пешић из Саветовалишта за одвикавање од пушења.

Напомиње да се у лечењу користе само одобрене методе од стране Светске здравствене организације.

"Методе зависе од пушачког статуса, а након здравственог прегледа пацијента, креира се програм одвикавања од пушења. Користимо бихевијоралну и медикаментну методу", напомиње др Пешић.

Објашњава да су се три лека веома добро показала у досадашњој терапији никотинских зависника.

"У последње време највише укључујемо биљни препарат јер се веома добро показао и добро се подноси", каже др Пешић.

Првог децембра за студенте уметничких факултета почиње наградни конкурс Института "Батут" - "Свака цигарета смета".

Тражи се најбољи плакат који треба да скрене пажњу на штетност дувана, да свака цигарета смета, па и она блага, електронска са никотином.

Победник ће на Национални дан без дуванског дима, 31. јануара, добити 70.000 динара, а до краја године биће представљено и глобално истраживање о употреби дувана код младих.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару