Читај ми!

Оживљавање војвођанских села

Брачни парови млађи од 40 година који живе у Војводини, а желе да подстанарски живот замене сеоским, могу да се пријаве на конкурс за куповину кућа на селу. Наиме, Влада Војводине је обезбедила бесповратних 40 милиона динара за куповину 40 сеоских кућа.

Циљеви конкурса за куповину куће на селу, између осталог, јесу оживљавање војвођанских села, повећање наталитета и броја жена власница непокретности. Конкурс траје до 15. јануара.

Празни сокаци, мало деце, напуштене куће. Тако данас изгледају многа војвођанска села. Лок, у Бачкој, иако има школу, пошту, амбуланту – младих готово да и нема.

"Сви млади су отишли у град, у Нови Сад, једни у школу, други су тамо нашли посао и тамо живе", истиче Милутин Томин из села Лок.

Драгомир Ненин објашњава да су у селу постојале фирме које су запошљавале раднике и да је сада све то угашено.

У селима Ђурђево и Шајкаш није ништа боља слика.

"Има од 100 до 130 старачких кућа које су за продају, или не могу да се продају, или су пак наследници у граду. Свако вече нека кућа буде обијена", каже Недељко Бојанић из села Ђурђево.

Поштар Михајло Плавшић из села Шајкаш истиче да се од земље живи веома тешко, осим ако није реч о некој већој обрадивој површини. Са малом обрадивом површином, каже, једва се преживи.

Половина војвођанских села је неразвијена или није довољно развијена. У њима има 20.000 напуштених кућа, које се са окућницом могу купити по цени од пет до 8.000 евра.

А нешто више од 8.000 евра по кући, одлучила је да издвоји Покрајинска влада за брачне парове који желе да живе на селу. Пре пријаве на конкурс, кућу треба да изаберу сами, а један од услова је да не смеју бити у сродству са продавцем.

"Поред чланова породице и поред малолетне деце, бодови се додељују на запослене учеснике конкурса, на њихов стаж осигурања, на степен образовања", каже Весна Шијачки из Покрајинског завода за равноправност полова.

Бар један од супружника мора бити запослен, зато је мото конкурса "ради у граду, живи на селу".

"Зато ћемо замолити локалне самоуправе којима припадају села где је кућа купљена, да помогну и да у прве две-три године и оне субвенционишу део трошкова или трошкове превоза од куће до посла", каже покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност Мирослав Васин.

Брачни парови кућу могу да отуђе тек после 10 година. Уколико одлуче раније да је напусте она постаје власништво Владе Војводине, која ће је доделити некоме коме је потребна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару