Читај ми!

Немоћни против проблематичне деце

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин каже да он као министар не може ништа да уради да се проблематична деца склоне са улице. Истиче да треба променити закон и ојачати овлашћења социјалних радника.

Александар Вулин је, коментаришући напад дечака на књижевника Рашу Попова у центру Београда, рекао да је неопходно променити систем и прилагодити га "времену у којем живимо".

"Мора да се промени одговарајући закон. Ја као министар не могу ништа да урадим, а не могу ни центри за социјални рад", рекао је Вулин током посете Центру за заштиту одојчади, деце и омладине "Моше Пијаде" у Београду, преноси Бета.

Додао је да се за случај дечака нападача зна, али да ту децу не могу задржати ни на који начин, јер су млађа од 14 година.

Такву децу, млађу од 14 година, није могуће кривично гонити, објаснио је и додао да их је више центара слало у одговарајућу установу, али да беже из ње, и да се за њима онда месецима трага.

"Центар за социјални рад је са Министарством унутрашњих послова више пута збрињавао такву децу, али она побегну, а на то систем тренутно не може да одговори", додао је министар.

Вулин је истакао да његово министарство жели да промени Закон о социјалној заштити како би се ојачала овлашћења социјалних радника у Србији.

"Хоћемо да променимо Закон о социјалној заштити да бисмо ојачали овлашћења социјалног радника, јер је он тај који хоће и спреман је да ради и на превенцији насиља и на последицама", каже Вулин.

Коментаришући изјаву посланика Социјалдемократске партије Србије (СДПС) Меха Омеровића да су радници центара за социјални рад одговорни за насиље, Вулин је истакао да су ти људи "честити и вредни" и да није могуће пребацити кривицу за узроке насиља на њих.

"Надам се да Омеровић не зна о чему говори, јер ако зна, онда је то злонамерно, јер да зна о чему прича онда би знао да се насиље прво пријављује полицији", објаснио је министар.

Вулин је, поводом Светског дана превенције злостављања и занемаривања деце, истакао да је свако злостављање деце "ожиљак на лицу друштва у коме је дете такву несрећу доживело".

"Ако насиље не може да се искорени, оно може да се смањи и мора оштро и примерено да се кажњава и то је посао читавог друштва", истакао је министар.

У Центру за заштиту одојчади, деце и омладине "Моше Пијаде" тренутно се налази 45 деце свих узраста који су претрпели неку врсту злостављања, а капацитет центра је 48 места.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару