Читај ми!

КиМ, још увек се 1.600 људи води као нестало

Више од 1.600 особа још се воде као нестале у збивањима на Косову 1998. и 1999. године. За напредак по том питању кључан је континуиран и конструктиван дијалог између Београда и Приштине лишен политичке реторике, саопштио је Међународни комитет Црвеног крста.

Након састанка Радне групе за нестала лица са Косова, током десет година рада механизма те групе број нерешених случајева смањен је са 3.200 на 1.655, наводи се у саопштењу Међународног комитета Црвеног крста, преноси Танјуг.

Радна група за нестала лица тражи од Кфора, УНМИК-а и НАТО да представницима те групе омогуће увид у архиве.

Председавајућа Радном групом Лина Милнер из Црвеног крста каже да је у 2014. години постигнут значајан напредак, посебно у погледу ексхумације гробнице у Рудници, Рашка и идентификације и предаје пронађених посмртних остатака породицама.

Председници Комисија за нестала лица из Београда и Приштине Вељко Одаловић и Пајазит Нуши разменили су информације и планове активности до краја ове године као и за наредну годину. 

Одаловић истиче да су ископавања на више локалитета на локацији Рудница омогућена и захваљући сателитским снимцима НАТО које је "неко негде нашао у архивама".

Додаје и да су на тој локацији пронађени и идентификовани посмртни остаци 53 тела који су предати Еулексу а потом породицама на Косову, додавши да је комплетан посао урађен крајње транспарентно.

Одаловић понавља да је у овој години извршена још једна провера локације у Батајници, на захтев приштинске стране, а да ће у наредној години то исто бити урађено "на још четири локације које су предочене".

Одаловић напомиње да Влада Србије апсолутно остаје посвећана решавању тешког питања судбине несталих и наводи да је приштинској страни предочено шест локација за које постоје сумње да се налазе посмртни остаци.

Нуши истиче да је откривање судбине несталих хуманитарно питање и да ће приштинска страна наставити посвећено да ради на откривању судбине несталих.

Додаје и да на Косову не постоји свест свих грађана да се баве овим проблемима, већ да се њиме баве само породице несталих лица.

"Имамо примедбе и на неке политичаре који нису баш вољни да се баве несталима", каже Нуши.

Истиче да приштинска страна поступа професионално и у складу са међународним конвенцијама без обзира на националност жртве.

Према његовим речима, баланс односно реципроцитет у броју пронађених посмртних остатака између Београда и Приштине не постоји.

Међутим, иако је ове године решено 68 случајева, спори напредак у односу на преостале обавезе власти у вези са нерешеним случајевима представља тежак терет за породице и друштво, наводи се у саопштењу.

"Да би се по овом питању постигао напредак, кључан је континуиран и конструктиван дијалог на хуманитарним основама, лишен политичке реторике, између Београда и Приштине, а од суштинског је значаја да власти испуне своје обавезе по међународном праву и задовоље право породица да знају шта је било са њиховим најближима", наводи се у саопштењу.

На данашњем састанку Радне групе у Београду, којем је председавао Међународни комитет Црвеног крста, представници власти Београда и Приштине поднели су извештај о постигнутом напретку и разменили информације о даљим корацима.

Састанку су присуствовали представници породица несталих, Црвеног крста и међународне заједнице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару