Читај ми!

Протест испред ФПН-а због напада на декана

Студенти Факултета политичких наука окупили су се испред ФПН-а, протестујући због напада на декана Илију Вујачића и, како кажу, све учесталијег насиља на Универзитету у Београду. Савет ФПН-а: Декан нападнут због функције коју обавља.

Окупљени студенти су поручили да је насиље на факултетима израженије више него икад раније, да је кулминирало нападом на професора Илију Вујачића и затражили да надлежни што пре открију одговорне за те инциденте.

Посланик и доцент на Факултету политичких наука Владимир Павићевић рекао је новинарима да се још не зна шта је позадина напада на Вујачића, али да се наручиоци и мотиви морају што пре открити.

"Вујачић је пре два месеца био изложен уценама и претњама да поднесе оставку на место декана факултета", рекао је Павићевић, који је додао да ово није само напад на Вујачића него и на све истраживаче, научнике и студенте који се боре за демократско друштво.

"Мора да реагује цела академска заједница", рекао је Павићевић.

Савет ФПН-а је саопштио да је декан тог факултета нападнут због функције коју обавља и зато што свој посао обавља према високим професионалним стандардима.

"Све инсинуације да је напад био 'комшијска расправа' и све оно што се спинује у медијима није тачно", рекао је на конференцији за новинаре председник Савета ФПН-а Зоран Стојиљковић.

Стојиљковић је рекао да је на данашњој седници Савета оцењено да декан и управа факултета већ дуже трпе притиске и претње чији је циљ да се промени политика факултета или да се декан повуче са функције.

Стојиљковић је истакао да декан у својој изјави полицији није ниједног колегу означио као налогодавца напада, нити зна ко стоји иза напада.

Декан ФПН-а Илија Вујачић рекао је да су га нападачи пресрели ујутру, док се враћао са пијаце.

"У суботу у 9.50, док сам вукао торбу са пијаце, нападнут сам са леђа од двојице нападача са капуљачом и добио два ударца у десну и два ударца у леву руку", испричао је Вујачић.

Додао је да су нападачи покушали да га заслепе сузавцем и потом побегли низ улицу, а успут су још једног човека попрскали сузавцем да их не би препознао, али су сведоци видели њихово бекство аутомобилом.

Вујачић је истакао да никога није именовао као нападача. Каже да је на саслушању у полицији говорио, између осталог, и о неким споровима на факултету. У том контексту поменуо је десетак имена али, истиче, никога од оних који су поменути у медијима не сумњичи за напад.

"Дакле, три су поменута имена. Професор Васиљевић није разговарао са мном, као што се тамо наводи. Професор Славиша Орловић није ни у ком случају, бар што се мене тиче, поменут као било какав инспиратор овога, иако сам са њим имао неки спор, а професор Гобељић ми није претио као што пише", рекао је Вујачић.

И професор Бранко Васиљевић је демантовао наводе о преношењу информација Вујачићу. 

Декан ФПН-а је напоменуо да га је пре два месеца један познаник обавестио да се у таблоидима спремају текстови о његовом приватном животу и раду на факултету, као и да до тога неће доћи ако поднесе оставку. 

"Речено ми је, посредно сам уствари упућен да ће се десити оно што ми се десило у суботу, јер ми је речено такође да је један професор Универзитета пре неког извесног времена доживео исто што и ја", рекао је Вујачић.

Навео је да је научно-наставно веће обавестио о томе и одлучио да неће дати оставку, како се не би у нерегуларним условима бирао декан факултета. Додао је да је, када се у једном таблоиду појавио текст о њему, мислио да ће се на томе завршити.

На питање новинара зашто се пре два месеца, када је добио претње, није обратио јавности, Вујачић је рекао да те претње није сматрао озбиљним.

Савет ФПН-а тражи да полиција истрагу спроведе до краја, открије налогодавце и тако прекине са спекулацијама о томе ко стоји иза напада на Вујачића.

Вујачић је нападнут у суботу увече недалеко од зграде у којој живи, а полиција је ухапсила двојицу од тројице осумњичених за напад. Министар полиције Небојша Стефановић рекао је да је случај решен за два дана.

Ректорат Београдског универзитета саопштио је да се противи сваком облику насиља у академској средини, а посебно оном који угрожава академске слободе, права и углед члана академске заједнице. Напад су осудиле и готово све политичке странке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару