Читај ми!

Женска парламентарна мрежа путоказ за посланице

Женска парламентарна мрежа је јасан путоказ за све посланице како се треба борити за права грађана, поручено је на Другој националној конференцији те мреже чији је циљ оснаживање жена у политичком животу и у процесу доношења одлука на свим нивоима.

На скупу у Скупштини Србије речено је да је Србија у Европи по броју жена у парламенту на петом месту, а у свету на 22. месту, преноси Танјуг.

"Сада када смо законским квотама добиле простор за жене имамо обавезу да их ојачамо и да им омогућимо да буду што активније у процесу доношења одлука, а не да буду само објекти и посматрачи у политичком процесу", рекла је координаторка Женске парламентарне мреже Марија Обрадовић.

Како је навела, конференција је окупила и око 200 одборница из Србије које би требало да добију смернице и моделе како да се активније баве животно важним темама и како да унапреде свој рад на локалном ниову.

Обрадовићева је рекла да ће теме конференције бити економско оснаживање жена, спроводење европских интеграција на локалном нивоу, женско-мушки дијалог који је веома важан у српском друштву јер готово и не постоји, женска неједнакост и здравље жена.

Генерална секретарка парламента Јана Љубичић рекла је на отварању конференције да данас 106 локалних самоупорава има установљен механизам за заштиту равноправности.

Говорећи о конвенцијама које је Србија ратификовала и донетим законима, Љубичићева је истакла важност изградње друштва једнаких шанси у Србији.

Она је истакла и улогу невладиних организација у заштити права жена и заштити жена од насиља за које је казала да су значјан ослонац Женској парламентарној мрежи.

Шеф Мисије ОЕБС у Србји Петер Буркхард рекао је да је Женска парламентарна мрежа важна актер у доношнеју одлука које су важне за промовисање активности жена у политичком животу и у свим областима друштвеног живота.

ОЕБС је пружио снажну подршку у промовисању унапређења положаја жена у свим позицијама где је могуће доношење одлука које утичу на побољшање њиховог живота и рада на локалном и националном нивоу, који утичу на унапређење њиховог економског положаја, њихових свакодневних живота и здравља, казао је Букхард.

Извршна директорка Београдског фонда за политичку изузетност Ирена Церовић најавила је наставак сарадње са Женском парламентарном мрежом.

Женску парламентрану мержу пре свега видимо као редак део насег политичког простора који има за основни циљ препознавање неких важних тема за друштво којима се може радити заједнички и који се могу истаћи изнад појединичаних партијских циљева и интереса, рекла је Церовићева.

Додала је да је та мрежа јако важна кроз видљивост жена које су освојиле политички простор у парламенту.

Оне могу да помогну и подрже жене на свим нивоима доношења одлука, и жене које су маргинализоване и искључене из друштвеног живота, из процеса одлучивања да их охрабре и покажу женску солидарност, рекла је Церовићева.

Шеф политичког одељења у Делагацији ЕУ у Србији Лука Бјанкони рекао је на скупу да је ЕУ подржала оснивање Женске парламентарне мреже и истакао да је родна равноправност један од кључних принципа ЕУ и један од важних сегемената људских права.

Он је, међутим, рекао да су жене у ЕУ и даље диксриминисане јер имају 16,2 одсто мање зараде у односу на мушкарце, а само 16,6 одсто жена у ЕУ су у управним одборима компанија.

"И у Србији је ситуација далеко од иделне. Жене у Србији се сваког дана боре за своја права и изложене су дискриминацији" казао је Бјанкони и навео да је разлог за дискриминацију жена у стереотпима који владају у Србији о улози жена.

Он је позвао Женску парламентрану мрежу да ојача положај жена и да се даље бори за њихову равноправност у свим областима.

Женска парламентарна мрежа је неформална група основана 2013. године коју чине све посланице српског парламента без обзира на политичку припадност.

На конференцији у Скупштини Србије поред посланица и око 200 одборница из целе Србије, били су и представници дипломатског кора, међу којима и амбасадор САД Мајкл Кирби и бројни гости.

Организацију конференције је подржала Мисија ОЕБС и Београдски фонд за политичку изузетност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару