Читај ми!

Адвокати се надају договору са министром

Јуче су одржани први искрени и отворени разговори са Министарство, каже председник АКС Драгољуб Ђорђевић који се нада постизању договора. Истиче, међутим, да се око сета закона о јавном бележништву нису помакли даље од онога што је најављено да ће као предлог Владе бити разматрано у Скупштини.

Председник Адвокатске коморе Србије (АКС) Драгољуб Ђорђевић рекао је да, иако се није дошло до решења поводом захтева адвокатуре у погледу јавног бележништва, нада се да јучерашњи разговор са Министром правде Николом Селаковићем може да доведе до превазилажења постојећих проблема.

"Без обзира на очигледне разлике у ставовима и до сада испољена непријатељства стекао се утисак да смо јуче први пут имали заиста потпуно искрене и отворене разговоре што за последицу може имати превазилажење до сада постојећих проблема", рекао је Ђорђевић за сајт Протест адвоката, преноси Танјуг.

Петочасовном састанку у Адвокатској комори Србије осим Ђорђевића и министра правде присуствовали су председници адвокатских комора Београда и Војводине Слободан Шошкић и Срђан Сикимић.

Ђорђевић је напоменуо да се око сета закона о јавном бележништву "нису помакли даље од онога што је најављено да ће као предлог Владе бити разматрано по хитној процедури у Скупштини Србије у понедељак" и поновио захтеве адвокатуре.

То је укидање ексклузивитета нотара код сачињавања уговора у форми јавнобележничког записа, односно да уговоре који су до сада закључивани пред судијом у ванпарничном поступку нотар треба да солемнизује у циљу потврде садржине уз право грађана и адвоката да сачине те уговоре.

Други захтев је да грађани и адвокати могу слободно да састављају уговоре које би нотар само оверавао, односно да уговоре који су до сада оверавани у суду, нотар треба само да легализује – овери потписе у циљу потврде идентитета, уместо солемнизације која је сада предложена као решење.

Адвокати траже медијатора 

Због непомирљивих ставова о тим питањима, представници адвокатуре су на састанку поново предложили да у даљим разгворима учествује медијатор прихватљив за обе стране како би се дошло до квалитетног решења, указао је председник АКС и додао да је став Министарства правде је да то није добро за углед државе.

На састанку је, међутим, постигнут договор о паушалном опорезивању адвоакта.

"Договорено је да се у најкраћем року организује састанак са министром финансија како би се технички договорили да основица пореза и доприноса за паушалне обвезнике у 2014. години буде за 10 одсто увећана у односу на основицу из 2013. годину", указао је Ђорђевић.

Како је додао, то треба да се уради уз јединствену примену корективних критеријума на основу којих би се обавеза по уредби Владе из децембра 2013 године са 41,17 одсто свела на договорену вредност за ову годину, као и да се сва до сада донета решења ставе ван снаге и замене новим.

"Они који су платили разлику по добијеним решењима би били у ситуацији да ти износи као аконтација буду рачунати за будућа давања по основу пореза и доприноса", указао је Ђорђевић.

Кривична унија без знања адвоката 

Коментаришући Адвокатску кривичну унију Србије, која је формирана 30. октобра, Ђорђевић је рекао да је она основана без позивања и знања адвокатских институција и да као таква не може бити препозната, а поготово призната од адвокатуре.

"Да је АКУС основан, ја лично сам сазнао из Информера", рекао је Ђорђевић.

Он је оценио да је та асоцијација највише компромитована питањем "шта је био критеријум позивања угледних колега кривичара".

"Намеће се неодољив закључак да се ради о организацији која је основана преко ноћи на преломној линији Протеста адвоката у тренутку невиђених притисака на професију и њеног константног бламирања и понижавања у јавности од стране Министарства правде, које користи сва недозвољена оружја против професије и полуге система као и оне ванинституционалне, као што изгледа да је случај са овом групом", рекао је Ђорђевић.

Председник АКС је адвокатима који су нестрпљиви да почну са радом поручио да је овај тренутак историјски битан за будућност њихове професије у Србији, напомињући да је "адвокатура једина слободна професија која може да каже шта мисли и да се бори за своје ставове до краја".

"Зато, колеге, нема замене за месец или два месеца протеста, нити било шта друго, као замена за бити у праву, а знамо да јесмо" , рекао је Ђорђевић.

Адвокати настављају са обуставом рада која траје већ 54 дана, а у уторак ће одржати нови протесет испред Скупштине Србије.

Влада Србије је у четвртак усвојила Предлог Министарства правде за измене Закона о јавном бележништву и Закона о промету непокретности који ће се у понедељак наћи пред парламентом, али они нису прихватљиви за адвокатуру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару