Читај ми!

Чекајући нове куће и обнове старих

Шест месеци прошло је од мајских поплава, када су страдала бројна домаћинства у Обреновцу, Чачку, Ваљеву, Крупњу. Многи домови се обнављају, а 15.500 домаћинстава добило је новчану помоћ. Међутим, стигли су хладни дани, а има кућа које још увек чекају на обнову.

Оно што је вода уништила за готово пет минута, није могло у потпуности да поправи шест месеци санације. Зима, бар не календарски, још није стигла, али хладноћа јесте.

Поплављени домови у Србији – једни се обнављају, а други чекају обнову. У Обреновцу, који је највише страдао, 6.000 домаћинстава добило је новац за обнову.

У Обреновцу су куће страдале од воде, а у Крупњу и од клизишта. Селидбу на нову адресу, у нове куће, чека 27 породица. Породици Миланић обнова значи доста. Верица Миланић каже да ће имати све као некада.

Помоћ од 250.000, међутим, недовољна је Вуковићима да обнове уништену кућу у околини Чачка.

"Сами смо ово зидали од цигле. Што смо имали раније, што смо рушили, иначе смо од државе добили неку помоћ коју смо потрошили претежно за дажбине и храну јер ја и супруг не радимо, децу школујемо", прича Сања Вуковић.

У чачанској општини помоћ је стигла за 415 домаћинстава, а у шидском селу Јамена за 200, колико их је било под водом. Зида се 13 кућа, обнављају двадесет две. Са хладнијим данима, хладе се и односи.

"Завадио се народ, замрзaо горе него поплав. Tи си добио – ја нисам, иначе су куће оштећене као и оне што су срушене, никад неће бити оно што је било", кажу у Јамени.

Други истичу да им је драго што су радови почели, верују и у државу и у општину.

Северније, у општини Ваљево, 29 кућа мора да се зида, а радови нису свуда почели. Има и страха да ће снег стићи пре темеља.

"Ако падне снег немам где да спавам, хладно ми, нема врата, нема прозора, нема ништа", каже Радован Пантелић.

Изградња преосталих кућа, почеће следеће недеље, најављују из Канцеларије за обнову. У међувремену, 15.500 домаћинстава добило је новчану помоћ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи