Читај ми!

У Војсци 99 одсто података тајно

Министарство одбране и Војска Србије имају највише података са ознаком тајно. У Министарству унутрашњих послова све је више доступних података. У свим органима јавне власти постоје константни отпори примени Закона о тајности података, кажу стручњаци.

У Војсци Србије и Министарству одбране 99 одсто података је тајно, рекао је потпуковник Марио Станковић, задужен за заштиту тајних података у војсци и министарству, преноси Бета.

"Нисам овлашћен да излажем било шта у име Министаства одбране, али износим мој сопствени став - од када постоји Војска Србије радимо са 99 одсто тајних података и у потпуности се придржавамо свих прописа о заштити тајних података", рекао је Станковић на скупу о примени Закона о тајности података, одржаном у Медија центру.

То значи да је тек један одсто података којима располажу војска и министарство доступан јавности.

Шефица Бироа МУП-а за информације од јавног значаја Јасмина Васиљевић рекла је да је МУП доста одмакао у примени Закона о тајности података.

Васиљевићева је рекла и да ће се МУП трудити да подаци који су раније били означени свим степенима тајности углавном буду означени са "интерно" и "поверљиво".

Остаје да се види да ли ће повереник за информације од јавног значаја пустити те ознаке тајности или ће доносити решења која ће поништавати, навела је Јасмина Васиљевић.

Министарство правде, за разлику од МУП-а и Војске, има мањи број тајних података и углавном су у вези са међународном сарадњом у кривичним стварима и затворским системом, рекао је руководилац групе за надзор над тајношћу података у министарству Златко Петровић.

Директор Канцеларије Савета за националну безбедност и заштиту тајних података Горан Матић рекао је да у свим органима јавне власти постоје константни отпори примени Закона о тајности података и потребна је додатна регулатива и да је Србија у великом заостатку у поређењу са државама региона.

"У Србији се као органи јавне власти третирају и јавна предузећа која су формирана из буџета, тако да они на основу свог аутономног права могу бити креатори тајних података", рекао је Матић.

Истакао је да је проблем и наслеђе старог система у којем је велики број заштићених података због неразвијености приватне својине третирао и штитио као службена тајна и податак од интереса за државу.

"То је један од кључних проблема којима се треба бавити у процесу европских интеграција. Подаци од интереса за државу и тајни подаци се односе на области националне безбедности, одбране, унутрашњих и спољних послова", рекао је Матић.

Истакао је да Србија нема закон о информатичкој безбедности, нема стратегија о сајбер безбедности и сајбер одбрани.

Матић је навео да је класификација података разврставање на податке о личности, тајне податке или податке од интереса за државу, пословну тајну, професионалну тајну и остале податке који се не штите.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару