Читај ми!

Дапчевић и Поповић добили улице у Београду

Откривене су плоче са називима улица по народним херојима Пеки Дапчевићу на Вождовцу и Кочи Поповићу на територији Савског венца у Београду.

Таблу са натписом "Булевар Пека Дапчевића", открио је на Вождовцу градоначелник Београда Синиша Мали, који је том приликом поручио да се на тај начин и исправља једна историјска неправда и да је значајно што је једна улица добила назив команданта Народне ослободилачке борбе.

"Ово је врло значајно, не само због њих, већ због свих који су животе дали ослобађајући Београд и на овај начин чувамо успомену на све њих", рекао је Мали и подсетио да је Пеко Дапчевић први почасни грађанин Београда и да је то признање добио на прву годишњицу ослобођења престонице, 20. октобра 1945. године.

Мали је поручио и да ће Град Београд наставити да прихвата иницијативе за именовање улица по знаменитим Србима који су много тога учинили за нашу земљу.

Како је навео, у заједничком је интересу да великане наше историје чувамо и памтимо како би у будућности били бољи.

Венце и цвеће испод табле "Булевар Пека Дапчевића" на Вождовцу, где је преименован део Кумодрашке улице, положили су представници СУБНОР-а, градова Београда и Подгорице.

Загребачку улицу на Савском венцу свечано су данас, у Улицу Коче Поповића, преименовали министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и градски менаџер Београда Горан Весић.

"Коча Поповић је велико име српске историје. Он није само генерал, он је и књижевник и политичар и шеф дипломатије, личност која је цео свој живот посветила борби против фашизма и борби за бољу Србију", рекао је Весић после откривања табле са новим називом улице, у којој је Поповић својевремено живео.

Вулин је захвалио градској управи и напоменуо да претходне власти Београда, упркос бројним приликама, никада нису урадиле ништа слично.

"Молим све Београђане да не мисле о политици када буду пролазили овом улицом, већ да мисле о човеку који је овде ушао борећи се против нацизма и донео слободу овом граду", рекао је Александар Вулин.

Вулин је истакао да је данас "велики дан за истину", јер улице у Београду добијају имена по заповедницима Народноослободилачке војске Пеки Дапчевићу и Кочи Поповићу, које је назвао херојима.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару