Агенција препоручила смену Селаковића

Агенција за борбу против корупције препоручила је смењивање министра правде Николе Селаковића јер је довео у сумњу поверење грађана у савесно и одговорно обављање јавне функције и јер није обавестио овај орган због сумње да је у сукобу интереса.

У решењу Агенције наведено је да је Селаковић 2013. године као члан Државног већа тужилаца учествовао у избору његовог саветника Радомира Илића за заменика тужиоца, а министар је као члан Високог савета судства учествовао у избору његове саветнице Мирјане Михајловић за судију Прекршајног суда у Београду, саопштила је Агенција, а преноси Бета.

Тиме је Селаковић погодовао Илићу и Мирјани Михајловић, који се сматрају повезаним лицима са министром, и довео у сумњу поверење грађана у савесно и одговорно обављање своје функције, навела је Агенција у решењу.

Селаковић је, изјашњавајући се о обавештењу о покретању поступка, упитао зашто је поступак покренут а да претходно од њега није тражено изјашњење.

Министар правде је истакао да Илић и Мирјана Михајловић нису интересно повезана лица нити су њих троје стекли било какву погодност и корист, као и да нема сукоба интереса, а он нема приватни интерес који би утицао на јавни интерес.

"Селаковић је навео да Илића и Мирјану Михајловић познаје са студија права у Београду, да о њиховом професионалном знању има високо мишљење, да је у добрим колегијалним и људским односима са њима и да их је зато бирао и предлагао за своје сараднике".

Селаковић је додао да је логично да они желе да буду изабрани на правосудну функцију и да ту нема његовог личног интереса нити његових саветника, него они "вероватно желе да напредују као људи".

Министар правде је упитао и "да није можда погрешно младе људе са квалификацијама бирати на одговарајућа места".

Закључио је да је 'природна била њихова тежња за напретком' и да су вероватно зато и завршили Правосудну академију и тиме стекли законом одређе приоритет", наводи се у решењу Агенције.

Агенција је истакла да су неосновани Селаковићеви наводи да нема сукоба интереса.

"Као функционер је био дужан да избегне сукоб интереса, а кад је већ гласао за свог саветика, био је дужан да о томе писмено обавести Агенцију, што није учинио, чиме је повредио Закон о Агенцији", наводи се у решењу објављеном на сајту Агенције.

Поступак против Селаковића покренут је 12. јуна на основу пријава поднетих Агенцији. Селаковић има рок од 15 дана да уложи жалбу, који ће истећи 21. октобра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару