Игуман Сава демантује Реџепија

Игуман манастира Високи Дечани, архимандрит Сава Јањић, оштро је негирао тврдње косовског министра унутрашњих послова Бајрама Реџепија, да постоје сумње да је неко из манастира Високи Дечани писао претеће поруке који су се у недељу и понедељак појавили на зидовима манастира.

Игуман Сава Јањић је, јуче према саопштењу Рашко-призренске и Косовско-метохијске епархије, навео да је Реџепијева изјава да је Кфор ометао истрагу јер није дозволио да се обави унутар манастира - шокантна и неодговорна, преноси Танјуг.

"Као игуман манастира Високи Дечани осећам обавезу да одмах демантујем ову шокантну и неодговорну изјаву министра Реџепија пре свега зато што није заснована на чињеницама. Још од првог дана када су претеће поруке (графити) примећени на неколико места у оквиру манастирског имања ангажована је локална општинска и регионална косовска полиција. Истрага је почела већ истог дана и то у оквиру самог манастирског комплекса уз пуну подршку Кфора", нагласио је Јањић.

Јањић је навео и да је лично у сталној вези са регионалним шефом полиције Шабаном Шаљом и локалним шефом полиције Сејдом Добрајем, као и да у манастиру тренутно борави истражни тим полиције на челу са капетаном Кељмендијем и преузима видео записе са манастирског видео обезбеђења.

"Форензички тим већ је обишао све локације где су графити писани и обавио истражни поступак. На основу информација које сам добио од регионалног команданта Кфора италијанског пуковника Анђела Минелија Кфор ничим није отежавао или условљавао рад полиције. Штавише, пуковник Минели потврђује оно што и ми свакодневно видимо на терену, добру и коректну сарадњу Кфора и полиције. Због комплексности безбедносне ситуације на овом простору наша Црква остаје и даље при чврстом ставу да је заштита Кфора један од главних предуслова за нормалан живот и функционисање овог манастира", нагласио је Јањић.

Игуман манастира Високи Дечани, закључио је да, на основу ових чињеница можемо да закључимо да "министар Реџепи није обавештен о раду своје полиције на случају манастира Дечани па јавности даје нетачне информације, или је у питању политичка кампања којом се намерно жели бацити кривица на дечанске монахе и Кфор".

"У сваком случају медијски наступи Министра унутрашњих послова не воде изградњи поверења између СПЦ и Косовских институција", закључио је Јањић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару