Читај ми!

Комора: Штрајк се наставља

Штрајк адвоката у Србији ће се наставити, одлучио је Управни одбор Адвокатске коморе Србије и затражио смењивање председнице Уставног суда Србије Весне Илић Прелић.

Разрешење председнице Уставног суда адвокати траже због, како је наведено у саопштењу Адвокатске коморе Србије, изношења личних ставова у средствима јавног информисања који су представљени као ставови Уставног суда, преноси Бета.

У Адвокатској комори Србије (АКС) сматрају да је председница Уставног суда "пренебрегла разлоге протеста адвоката" изјавом да је "обустава рада својеврстан притисак на Уставни суд".

Агенцији Бета је у Уставном суду 10. октобра речено да већ сама обустава рада адвоката која се повезује са одлучивањем Уставног суда по поднетим иницијативама, својеврстан притисак на Суд.

Три дана касније, на сајту Уставног суда објављено је прецизирање да је реч о одговору председнице Уставног суда агенцији Бета.

Пред Уставним судом у току је по хитном поступку оцена уставности иницијатива које је поднела Адвокатска комора Србије за оцену уставности одредаба Закона о јавном бележништву, као и измена и допуна Закона о промету непокретности и Закона о ванпарничном поступку.

Адвокати траже измене тих закона, да би и они могли да састављају уговоре које би нотари оверавали, због чега су више пута указивали да одлука о прекиду штрајка зависи од оцене Уставног суда.

Управни одбор је одлучио и да не прихвати предлог дат на неформалном састанку у Министарству правде у петак 10. октобра када је Министарство саопштило да је постигнут договор, што је АКС демантовала.

"Овим ирационалним потезом створен је непремостиви јаз неповерења између адвокатуре Србије и Министарства правде", пише у саопштењу и додаје да је неповерење додатно продубљено ангажовањем адвоката који не могу да представљају ставове Адвокатске коморе Србије.

"Адвокатура Србије је отворена за преговоре и одмах ће им приступити уколико добије званичан предлог државних органа, потписан од стране овлашћених лица у којем ће бити јасни одговори на захтеве протеста адвоката", пише у саопштењу.

Управни одбор АКС је одлучио да се одржи велики протесни скуп испред заграде Владе Србије у понедељак, 20. октобра. Сутра је тачно месец дана од како су адвокати у Србији обуставили рад.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару