Петрушић: Још много посла на унапређењу толеранције

Pовереница за заштиту равнопрваности Невена Петрушић каже да је Србија много тога урадила, али да је пред њом још доста посла како би постала демократско, отворено и толерантно друштво. У Београду се одржава скуп представника ЕКВИНЕТА - европске мреже тела за равноправност која окупља 41 институцију из више од 30 европских држава.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић истиче да је скуп признање Србији и телу повереника на напорима које чине да од земље учине боље место за живот свих, преноси Танјуг.

"То је признање за напоре да створимо услове да свако може да ужива сва права која су му гарантована независно од свог личног својства", каже Петрушићева.

Верује, каже, да смо разумели потребу за тим, јер је то једини пут ка изградњи демократског, отвореног и толерантног друштва у коме разлике међу људима неће представљати нешто што се види као опасност и препрека већ као богаство.

Петрушићева наводи да ће на дводневном скупу бити речи о позитивним, односно, мерама афирмативне акције, које се у државама чланицама ЕКВИНЕТА предузимају како би се убрзао процес остваривања истинске равноправности у друштвеним односима и истиче да се Србија ургентно мора посветити спровођењу предвиђених мера.

"Када посматрамо Србију можемо констатовати да има земаља које су веома одмакле у ефикасности заштите права на равноправност и на њих треба да се угледамо, али има и много земаља које су чланице ЕУ у којима је ситуација можда за нијансу боља или гора од стања у Србији", каже Петрушићева и додаје да Србију чека још много посла.

Подсећа да Устав и Закон о забрани дискриминације, али и други антидискриминациони закони предвиђају увођење посебних мера и истиче да је Србија много тога урадила.

Као пример наводи да је измењен Закон о избору народних посланика па је тако међу посланицима једна трећина жена.

"То је нешто чиме се можемо поносити. То је први корак који омогућава да жене заузму место у јавно - политичком животу и заједно са мушкарцима преузму одговорност за будући развој друштва", закључује Петрушићева и додаје да има читав низ других мера попут усвајања Акционог плана за спровођење Стратегије за борбу против дискриминације коју је држава донела на препоруку повереника.

ЕКВИНЕТ је европска мрежа тела за равноправнос- институција које се боре против свих видова дискриминације укључујући дискриминацију на основу старосног доба, инвалидитета, пола и рода, расе и етничког порекла, верских уверења и сексуалне оријентације.

Мисија ЕКВИНЕТА јесте да омогући телима за равноправност да постигну свој пуни потенцијал на нивоу држава чланица, одржавајући и развијајући мрежу и заједничку платформу за сарадњу ових тела на европском нивоу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару