Читај ми!

Војна парада на Ушћу

Поводом седам деценија од ослобођења Београда у Другом светском рату, данас се одржава војна парада "Корак победника", уз учешће око 4.500 припадника Министарства одбране и Војске Србије.

Програм на Булевару Николе Тесле почиње свечаном артиљеријском паљбом, десантом 30 падобранаца, у ширем рејону споменика "Вечна ватра", између Булевара и Дунава.

Парада ће се завршити летом руске акробатске групе "Стрижи".

Ако облачност буде испод 1.800 метара, "Стрижи" неће мењати програм. У случају лошијег времена, акробације у част ослободиоцима Београда изводиће појединачно.

Војска Србије ће учествовати са око 40 летелица.

У саставу ваздухопловног ешалона Војске Србије биће хеликоптери типа "газела", М-8 и М-17, ловачко-бомбардерска авијација – авиони "миг 21" и "миг 29", "орао", "супергалеб" и транспортни авион Ан-26.

На паради ће бити приказани и тенкови, оклопни транспортери, авиони, хеликоптери, специјалци, артиљерија и Речна флотила.

Војска ће показати ново наоружање, технику која је у употреби већ три или четири деценије, као и бројне пројекте домаћих стручњака, који ће тек ући у наоружање.

Паради ће присуствовати и председник Русије Владимир Путин, који долази у једнодневну посету Србији. Долазак на параду потврдио је и немачки амбасадор Хајнц Вилхелм.

Саму параду, као и почетак посете руске делегације Београду, можете да пратите од 10.30 на нашем Првом програму. Радио-телевизија Србије пренос ради са пет репортажних кола и више од 40 камера, а у реализацији учествује 300 наших колега.

У част 70 година од ослобођења Београда у Другом светском рату, посетиоцима ће бити приказане и заставе јединица које су учествовале у ослобођењу Београда, пуковске заставе из Првог светског рата и актуелне заставе јединица Војске Србије.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару