Адвокати траже смену председнице Уставног суда

Управни одбор Адвокатске коморе Србије затражио је да се покрене питање разрешења председнице Уставног суда Србије Весне Прелић Илић због њених јавних саопштења, којима је преко медија дала своје лично мишљење у име Уставног суда да адвокати треба да прекину обуставу рада.

Председник Адвокатске коморе Србије (АКС) Драгољуб Ђорђевић каже да "то није примерено функцији коју она обавља чиме је фактички компромитована функција и улога у друштву Уставног суда у складу са законом који детерминише положај и све оно што представља надлежности тога суда", преноси Танјуг.

Напомињући да се АКС о осталим детаљима, тим поводом, већ огласила путем саопштења, Ђорђевић је подсетио да је то прво био неименовани извор из Уставног суда.

Пре два дана, Уставни суд је на свом сајту објавио да, поводом информација у медијима у вези са обуставом рада адвоката није реч о саопштењу које су судије усвојиле на седници Уставног суда, већ о одговору председника Суда на питања новинара једне београдске новинске агенције.

Ђорђевић је указао да се УО АКС одлучио да разрешење председнице Уставног суда тражи у форми саоспстења, имајући у виду њен исптуп у јавности као и реакцију судија Уставног суда која је ткаође јавно објављена.

"Она дефинитивно мора да преузме одговорност због онога што је она упутила као своју личну препоруку адвокатури", нарочито имајући у виду став осталих судија Уставног суда", нагласио је председник АКС.

Он је подестио и да је министар правде Никола Селаковић, уместо да то каже председник Уставног суда, рекао како ће питања везана за оцену уставности Закона о јавном белжништву бити решена по хитном поступку, што како је навео, имплицира резерве код адвокатуре.

"Због тога последица данашње одлуке, која је била једногласна, јесте жеља да коначно у нашој држави завлада законитост, уставност, ред мир, владавина права и да се штите људска права", рекао је Ђорђевић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару