Читај ми!

Студенти предали захтеве Министарству

Академци Београдског универзитета предали су Министарсву просвете своје захтеве и чекају да их неко прими на разговор. Раније дана, студенти су имали протестну шетњу од Филозофског факултета до Владе Србије, захтевајући боље услове студирања.

Студенти захтевају шест испитних рокова, продужену годину, односно апсолвентски стаж, одустајање од смањења буџетских квота за мастер студије и укидање ограничења рока за мастер, преноси Танјуг.

Министарству су дали рок да се о тим захтевима изјасни до 21. октобра.

Секретар Студентског фронта Марко Совић испред зграде Министарства рекао је да, уколико до наведеног рока не добију одговор, "донеће шаторе и тражиће смену ресорног министра Срђана Вербића".

Иначе, данашњи протест организује Студентски фронт. Студенти су носили транспаренте на којима пише "Знање није роба" и "Студенти, а не клијенти".

Саобраћај у улицама којима пролазе студенти је привремено обустављен.

Део студента Факултета политичких наука организовао је у понедељак протест у згради факултета, незадовољни условима студирања и немогућношћу да са управом постигну договор о захтевима за суфинансирање, а неколико дана раније протестовали су и студенти Филозофског факултета.

Управа Факултета политичких наука имала је и има разумевања за материјалну ситуацију студената и у ту сврху је издвајала средства за стипендирање академаца и побољшање услова студирања, саопштава та високошколска установа.

У току претходне године ФПН је око 30 милиона динара властитих средстава уложио у стипендирање студената и финансирање студентских активности.

Проблем је настао јер у измењеним условима финансирања и Факултет у следећој школској години није у могућности да издвоји исту суму. У преговорима са студентима нисмо успели да дођемо до задовољавајућег решења, али се надамо да ће у наредним данима оно бити пронађено и да ће школска година бити настављена, каже се између осталог у саопштењу ФПН достављеном медијима.

Иначе, студенти су 10. октобра били на разговору са министром просвете Срђаном Вербићем. Тада су тражили шест испитних рокова, буџетско финансирање апсолвентског стажа и продужење рока за завршетак школовања првој генерацији "болоњаца" који су студије уписали 2006. године.

На састанку министра Срђана Вербића са студентима договорено је да број испитних рокова у школској 2014/15 години остаје пет, али студентски парламент факултета, тамо где је то потребно, у договору са управом може да иницира шести рок.

Министарство је тада саопштило да сматра да је оправдан захтев Студентске конференције универзитета Србије (СКОНУС) да студенти уписани у прву годину студија школске 2010/11 године, односно 2011/12 године задржавају статус из претходне године студија најдуже годину дана по истеку редовног рока студија, саопштено је након састанка.

И захтев да студенти који су високошколску установу уписали 2006. године задрже статус студента и након истека рока двоструког трајања студијског програма, прихваћен је, јер Закон дозвољава високошколским установама да на писмену молбу дозволи студенту да продужи статус студента.

Министарство ће у наредним данима упутити свим високошколским установама снажну препоруку да искористе ову законску могућност и услише молбе студената, одлучено је тада на састанку.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару