Званичан почетак грејне сезоне

У Србији је званично почела грејна сезона. Док су неке топлане укључиле енрегетска постројења и извршиле топле пробе, поједине су због изузетно високих температура одложиле почетак грејања.

Поједине топлане у Србији, упркос високим спољним температурама, загрејале су радијаторе својих суграђана. Ипак, нека енергетска постојења чекају захлађење како би отворили грејну сезону, јавља Танјуг.

У Крагујевцу је почела грејна сезона, а с обзиром на високе спољне температуре наредних дана топлотне енергије ће се испоручивати у складу са градском Одлуком о снабдевању.

"Јутрос су укључена сва енергетска постројења и извршена је топла проба, чиме и званично отпочела грејна сезона", наведено је у саопштењу "Енергетике" која даљинским грејањем снабдева више од 21.000 домаћинстава и објекте мале привреде и привреде.

"Енергетика" на залихама има више од 40.000 тона угља, уз константно лагеровање нових количина, наводе у том предузећу.

Новосадска топлана почела је грејну сезону у Новом Саду и топлотну енергију испоручује у складу са спољним температурама, саопштило је то градско јавно-комунално предузеће.

У том предузећу подсећају да грејна сезона почиње 15. октобра, према важећој градској одлуци о снабдевању топлотном енергијом и додају да је ремонт техничког система успешно завршен и да су сви топлотни извори спремни за почетак грејања.

И у Београду је почела грејна сезона, а да ли ће радијатори бити топли с обзиром на неуобичајено високе температуре за ово доба године, у Београдским топланама нису желели да дају изјаве тим поводом.

С обзиром на актуелне временске прилике, Суботичка топлана почеће са грејањем око 10.000 потрошача тек од 20. октобра.

"Пратимо временску прогнозу и очекујемо да ћемо негде 18. и 19. октобра почети са пуштањем топле воде, а званично ћемо почети у понедељак, 20. октобра, како сада временске прилике налажу", рекао је Танјугу вршилац дужности директора ЈКП Суботичка топлана Дерво Ахметовић.

Наглашава да ово предузеће у нову грејну сезону улази са завршеном реконструкцијом топловодног система, ремонтованим гасним и мазутним постројењима и са - старим ценама, при чему је у овом моменту суботичка топлана "међу најјефитинијим у Србији".

Говорећи о енергентима, Ахметовић каже да гаса има довољно за тромесечно грејање и нада се да ће држава обезбедити довољне количине гаса које ће лагеровати у Мађарској.

Министар рударства и енергетике Александар Антић упутио је јуче препоруку свим јединицама локалне самоуправе и Удружењу топлана да због изразито високих температура, за ово доба године, почетак грејне сезоне који је планиран за 15.октобар, ускладе са актуелним временским приликама.

Мишљење Министарства рударства и енергетике је да, у ситуацији када се максималне дневне температуре крећу око 25 степени, "грејање станова ствара непотребне трошкове како за грађане, тако и за топлане".

Грејна сезона почиње 15. октобра, а завршава се 15. априла.

Изузетно, у периоду од 1. до 14. октобра и од 16. априла до 3. маја, објекти се греју у дане за које у последњој прогнози претходног дана или у првој прогнози тог дана Републички хидрометеоролошки завод Србије прогнозира средњу дневну температуру мању од 12 степени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару