Едукацијом медицинара против еболе

У Институту за јавно здравље Србије "Батут" одржана је едукација здравствених радника из целе Србије у случају појаве еболе у нашој земљи. У Србију је јутрос из Сијера Леонеа допутовао здравствени радник који је стављен под надзор.

Скупу је присуствовало око 100 здравствених радника из Србије, представници института за јавно здравље, хитних помоћи и инфективних клиника.

"Ово је састанак на коме смо здравствене раднике подсетили на епидемиолошке карактеристике не само еболе, већ и других хеморалгичних грозница", рекао је директор Института "Батут" Драган Илић, преноси Танјуг.

Здравственим радницима демонстрирано је и како правилно да користе заштитну опрему у случају да се болест појави у Србији, јер су досадашња искуства у угроженим земљама показала да је главни ризик заразе недостатак и неправилно коришћење заштитне опреме.

"Инфективне клинике већ су имале неопходну заштитну опрему због других инфективних болести, а у процесу је набавка додатне опреме преко Министарства здравља. Веома је важно да здравствени радници знају да се правилно облаче, а посебно да скидају ту опрему", рекао је Илић.

Он је додао да сваког дана у Србију стижу људи који су боравили у угроженом подручју и да је до сада под здравствени надзор из земаља где је проглашена епидемија еболе стављено више од 700, а да је стотинак дошло дошло из земаља угрожених еболом.

Илић је истакао да се вирус не преноси од особе која нема симптоме болести и додао да неко може бити инфициран, али ако се нису развили симптоми болести та особа није ризична за другу особу да јој пренесе инфекцију.

Епидемиолог Бојана Гргић указала је да Србија има протоколе у случају да ебола уђе у нашу земљу и са њима су упознати сви здравствени радници.

Она је додала да се примењују све препоруке Светске здравствене организације како да се понашају здравствени радници.

Упитана да ли се може десити да особе које стижу из угрожених подручја прођу на аеродрому без мерења температуре и добијања упутства како да се понашају, она је рекла да се и то може десити, али да постоје и други начини да те особе буду стављене под надзор.

"Десило се да је медицинска сестра прошла, али је она знала коме да се јави у случају да се јаве симптоми који указују на еболу", рекла је Гргић.
Она је додала да се на појаву температуре сестра јавила епидемиолошкој служби, збринута је на Инфективну клинику, али у њеном случају вирус еболе није био потврђен.

Едукација здравствених радника ће бити настављена и проћи ће је сви здравствени радници у Србији.

Здравствени радник под надзором због еболе  

У Србију је јутрос из Сијера Леонеа допутовао здравствени радник који је стављен под надзор, рекао је Драган Илић. 

Директор Института за јавно здравље "Батут" је новинарима на скупу "Мере превенције од еболе" појаснио да је реч о уобичајеној процедури коју пролазе сви грађани који долазе из подручја угрожених еболом.

Здравствени надзор траје минимум 21 дан, колико траје и период инкубације, што значи да особа није у карантину већ да мора да се јави лекарима на сваку видљиву промену здравственог стања.

"Немамо података колико здравствених радника из Србије ради или је радило у угроженом подручју, али је до сада под надзор стављено укупно око 100 људи међу којима је било и здравствених радника" рекао је Илић.

Раније је и једна медицинска сестра стигла из те државе, имала је повишену температуру и била на инфективној клиници, а узорак је послат у Хамбург у Немачкој, у рефентну лабораторију, чији су резултати показали да нема еболе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару