Читај ми!

Вербић: Бесплатни уџбеници најсиромашнијима

Министар просвете Срђан Вербић каже да ће се држава потрудити да следеће године обезбеди бесплатне уџбенике најсиромашнијима. Није свима неопходна помоћ за куповину уџбеника, истиче министар.

Срђан Вербић је, интервјуу агеницији Бета, рекао да је најважније да они који су најугроженији добију бестплатне уџбенике и навео да је рано говорити о томе да ли ће следеће године бити поделе бесплатних уџбеника.

"Нешто ће сигурно бити. Најважније је да ће они који су најугроженији добити уџбенике", рекао је Вербић.

Министар просвете најавио је да ће ускоро бити донет нови закон о уџбеницима који ће решити многе проблеме, а да би већ данас предлог тог закона требало да буде спреман за јавну расправу.

Говорећи о високом образовању у Србији, Вербић је навео да постоје проблеми у спровођења "болоњског процеса", али да су академске студије у Србији квалитетне.

Међутим, "у поређењу с њима, докторске студије нису тако квалитетне и то је разлог зашто је пожељно да млади људи своје докторате ураде на неком другом месту, па да се врате у Србију и пренесу та знања. У овом тренутку пуно наде полажемо у Савет за високо образовање. Тренутно су у току избори за чланове тог Савета", рекао је Вербић.

Министар је додао да је у надлежности тог Савета израда стандарда за докторске студије, а да академска заједница треба да се бави научним доприносом, односно провером квалитета доктората.

На питање како оцењује то што на Универзитету Унион нико није хтео да постане члан комисије за оцену доктората, већ је расписан конкурс, Вербић је рекао да "свако има своје надлежности и своје задатке".

"Ником не може да буде изговор да се нико није јавио. Замислите да сада правимо закон за високо образовање и нико се није јавио. То свакако није оправдање за неурађен посао", навео је Вербић. 

Коментаришући то што је комисије Универзитета "Мегатренд" радила само месец дана на провери доктората, Вербић је рекао да "када је наука у питању, на неким стварима може годинама да се ради, да се проверава квалитет и да се утврђује шта је методолошки исправно, а шта није".

Нагласио је да се тим питањима не бави Министарство, већ академска заједница.

Само два инспектора за високо образовање

На питање да ли ће његово Министарство реформисати просветну инспекцију, Вербић је рекао да је пре тога потребно запослити још инспектора и додао да Министарство просвете сада има свега два инспектора за високо образовање.

"Ми смо добили одобрење за запошљавање пет нових инспектора, неће сви бити за високо образовање. У сваком случају битно је да запослимо нове инспекторе, да донесемо нови закон о инспекцији и да у перспективи инспекција почне да делује превентивно, а не када се појави проблем", истакао је Вербић.

Говорећи о порасту насиљу у школама, Вербић је рекао да се у Министарству ради на формирању сталне јединице за превенцију насиља у школама.

На питање како решити компликовану процедуру јавних набавки при организовању екскурзија, Вербић је навео да процедура није компликована за све школе.

"Јесте компликована, али не за све школе. Има школа које то врло успешно раде и које су прави модели како то треба урадити. Не видим зашто не би помогли другим школама које имају проблема са тим. Постоје и друга решења - централизоване јавне набавке, као што ради Град Београд. Да се за више школа ради јавна набавка, ако већ немају капацитет да то ради свако за себе", рекао је Вербић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару