Читај ми!

Чије зараде ће уредити платни разреди?

Око 530.000 запослених у јавном сектору, изузев јавних предузећа, од идуће године примаће плате по новој систематизацији и платним разредима. Циљ је да се зараде ставе под контролу и ускладе по занимањима.

Шума коефицијената и додатака – тако изгледа садашњи обрачун плата у јавној служби. Постоји тачно 900 коефицијената и 70 ставки које се додају на плате. То би требало да се замени платним разредима.

Увођење платних разреда планирано је постепено, по закону који треба да се усвоји до краја године и о којем предстоје консултације са синдикатима.

"Главни ефекат је да то постане прегледно, да ми знамо и имамо контролу и да онда можемо праведност да уводимо постепено. Неправде се најбоље и најлакше исправљају подизањем, а неће бити простора за подизање великом броју људи и зарада у тренутку када смо ми заправо у великој фискалној консолидацији", каже Кори Удовички, министарка државне управе и локалне самоуправе.

Иако тек треба да се састану са министарком, синдикати начелно подржавају увођење новог система обрачуна.

"Одговара нам увођење платних разреда, јер ако их урадимо како треба и како их је већ урадила Европа, онда би наше зараде требало да буду веће од оних који су завршили шести, пети или четврти степен образовања", каже Јасна Јанковић из Уније просветних радника.

Његош Потежица из Синдиката државне управе очекује неки вид прерасподеле код оних који дају веће резултате, "који су одговорнији према свом послу, који раде квалитетније, да се тај рад цени и боље награди".

Критичнији став долази од оних који су положили Хипократову заклетву. "Практично ће се вредновати руковођење неким системима без обзира ко колико ради и колико квалитетно извршава своје обавезе. Мислим да то није добро, јер ако меримо рад и резултате рада, онда треба и да их адекватно наградимо кроз плату", каже Зоран Савић из Синдиката здравства и социјалне заштите.

Синдикати су сагласни у томе да би било праведно да се платни разреди уведу и у јавна предузећа, а стручњаци кажу да је ово једна од мера која мора да повећа ефикасност државних служби.

"Са оваквим једним системом ће се увести правилна расподела унутар система и моћи ће лакше да се прати како се новац троши. Што се тиче ефикасности, наравно да ће онда то довести до тога да људи који више раде и боље раде буду награђивани", каже Срђан Свирчев, специјалиста за јавни сектор Светске банке.

Пре платних разреда, ребаланс ће дати зелено светло за смањење зарада у јавном сектору. Министарка Удовички каже да ће бити и отпуштања у државној управи – пре свега оних који се и не појављују на послу а добили су га преко везе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару