Читај ми!

Протест адвоката, "Час ћутања" пред Владом

Неколико десетина адвоката протестовало је испред зграде Владе Србије због нерешавања њихових захтева у вези са надлежностима јавних бележника, а свој протест су назвали "Час ћутања". Адвокатска комора Београда тражи пријем својих представника код премијера Србије Александра Вучића ради постизања договора о захтевима адвокатуре.

Адвокат из Београда Душан Братић рекао је новинарима да су се адвокати окупили јер желе да њихове проблеме реши председник Владе Александар Вучић, преноси Танјуг.

"Адвокатура је симбол слободе и ослобођења, а не инструментализована делатност како би то неко у нашем друштву желео да буде. Зато смо данас пред вратима председника Владе, јер када се стање у једном ресору Владе налази у ритама и нереду, тада је председник Владе дужан да ствар узме у своје руке. То је мотив нашег окупљања и долазићемо сваки дан овде да ћутимо", поручује Братић.

Према његовим речима, у сваком друштву адвокатура је симбол слободе и ослобођења.

"Ако нама адвокатима може без борбе да се узме оно што нам се сада узима и на начин на који нам се узима, сутра се овом народу може узети све", сматра адвокат Душан Братић.

На питање о преговорима адвокатских комора и Министарства правде, Братић наводи да има пуно поверење у органе комора.

"Скупштине комора су донеле одлуке какве су донеле и ми ћемо на нашим органима расправљати о предлозима Министарства правде, односно Владе", истиче Братић.

Након преговора у петак између министра правде и председника адвокатских комора Београда и Србије начелно су усаглашене полазне основе за даље преговоре о захтевима адвоката. Међутим, усаглашене предлоге нису верификовали протестни одбори комора.

Београдски адвокати траже пријем код премијера

Адвокатска комора Београда саопштила је да ће тражити пријем својих представника код председника Владе Србије Александра Вучића ради постизања договора о захтевима адвокатуре, напомињући да су спремни да и даље преговарају са Министарством правде, али под "равноправним условима", преноси Танјуг.

Пријем код премијера тражи се јер је "отежана комуникација" са министром правде Николом Селаковићем због његових иступа у медијима на штету адвокатуре, наводи се у саопштењу Управног одбора АКБ.

Адвокати такође захтевају да се убудуће врши аудио снимање сваког састанка са представницима власти и вођење записника са потписима присустних због, како се наводи, дезинформације коју је Министарство правде пренело на свом сајту да је постигнут договор између представника АКБ и Адвокатске коморе Србије са Министарством правде.

"Адвокатура је и даље спремна на преговоре са Министарством правде у циљу заштите својих професионалних интереса и грађанских права, као и заштите права грађана у складу са правилима професије, али под равноправним условима", наводи се у саопштењу.

Додаје се да адвокати желе да раде како би обезбедили своју професионалну и егзистенцију својих породица.

Управни одбор АКБ критикује ванинституционално и самоницијативно састајање појединаца или група адвоката са министром правде без знања Коморе, јер како се наводи, такви поступци могу да имају "несагледиво штетне последице по јединство у адвокатури".

"Лична мишљења се не могу сматрати ставом највиших органа адвокатске коморе а то су Скупштина, Конгрес, Управни одбори", напомиње се у саопштењу.

Београдски адвокати штрајкују од 10. септембра, а колеге из целе Србије су им се придружиле недељу дана касније.

 

 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару