Читај ми!

Савет: Медији често крше кодекс

Иако су домаћи медији пуни примера драстичних кршења новинарских кодекса и етичких и моралних норми, такви случајеви ретко долазе до комисије за жалбе Савета за штампу. То тело се бави углавном лакшим случајевима, речено је на конференцији за новинаре Савета за штампу.

Чланица Комисије за жалбе Тамара Скроза је рекла да је то тело у протеклом периоду разматрало 23 жалбе, што је мање или више уобичајен прилив, али да су ти случајеви "обичне лимунаде" у односу на оно што се дешавало у јавности, преноси Бета.

"У медијима се крше не само законске и професионалне норме и кодекси већ и елементарно кућно васпитање", рекла је Скроза али и поновила да такви случајеви ретко стижу до комисије.

Као пример је навела понашање једног дела медија у случају отмице и убиства девојчице Тијане Јурић, који су детаљно описивали на који начин је она мучена и убијена, који су прогањали и породицу осумњиченог за убиство, уцењивали оца девојчице и наговештавали да ће осумњиченог за убиство у затвору силовати за казну остали затвореници.

Тамара Скроза је навела да се често дешава и да се поједини новинари приликом обрађивања неке теме не постављају објективно већ у посао улазе са чврсто усвојеним ставовима и од саговорника захтевају да својим изјавама само потврди оно што они желе да кажу.

Као примере таквог понашања новинара она је навела писање о наводној војној обуци деце у кампу једне зилотске верске организације и о једном, по свему судећи, хомосексуалном пару мушкараца у иностранству који је преко сурогат мајке добио дете.

Председавајући комисије Петар Јеремић подсетио је да Савет за штампу има право да изрекне јавно упозорење због кршења кодекса чак и медијима који нису прихватили да буду под јурисдикцијом Савета.

Он је као пример навео негативно писање листа Таблоид о новинарима Српске редакције Другог канала Радио-телевизије Косова, које је Савет за штампу осудио, а након чега је у имејлу из тог листа особа која се представила као заменик главног уредника послала поруку: Ј...ћемо вам матер!"

Генерална секретарка Савета Гордана Новаковић рекла је да се често дешава да уредник медија који је прекршио кодекс одбије да објави ту одлуку Савета или је објави у скраћеном облику и на неодговарајућем месту, па тако подносилац жалбе не добије очекивану сатисфакцију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару