Читај ми!

Крга кључни сведок за убиство гардиста?

Поднет предлог за саслушање некадашњег начелника Генерлаштаба Бранка Крге у случају страдалих гардиста. Крга тврди за РТС да нема везе са убиством на Топчидеру. Министарство поручило да ће учинити све како би се сазнала потпуна истина о тој трагедији.

Заступница породица страдалих гардиста на Топчидеру Олгица Батић рекла је Танјугу да је Вишем јавном тужилаштву јуче поднет предлог за саслушање некадашњег начелника Генерлаштаба Бранка Крге, на основу изјаве Ратка Младића да он може имати информације о убиству које се догодило пре 10 година.

Батићева је, ипак, додала да се не може прејудицирати и тврдити да је Бранко Крга кључни сведок за убиство.

"Та информација произлази из записника о саслушању Ратка Младића. На питање да ли он има некаква сазнања и да ли зна ко би могао имати сазнања о томе, рекао је да у том периоду уопште није био у Карашу на Топчидеру, али је упутио и породицу и нас као пуномоћнике и јавност да је Бранко Крга тај који има, између осталог, и информације о убиству гардиста", рекла је Батићева.

Како каже, већ су предузети следећи кораци, а Вишем јавном тужилаштву јуче је формално предат предлог за преузимање одређених доказних радњи.

Пензионисани генерал Бранко Крга каже за РТС да нема везе са случајем убиства гардиста на Топчидеру и да тог дана није ни био у земљи.

"Ја тога дана нисам ни био у земљи, био сам у службеној посети Немачкој. Друго, Војска није ни вршила истрагу тога у кривично-правном смислу, већ је то вршио истражни судија тада у саставу Министарства одбране", каже Крга.

"Треће, да сам ја било шта знао у вези са страдањем те двојице момака, ја бих то саопштио још пре 10 година или у међувремену, да сам дошао до неких сазнања, ја бих то саопштио, не бих чекао да ме ико помиње", додаје бивши начелник Генералштаба.

Родитељи погинулих гардиста састали су се данас са министром правде Николом Селаковићем којем су указали на учињене пропусте и злоупотребе државних органа, који у континуитету постоје већ дуги низ година.

Министар је рекао да ће Министарство правде учинити све што је у оквиру њихове надлежности да се пропусти отклоне како би родитељи, а и цела Србија, после више од 10 година сазнали потпуну истину у вези са убиством војника Драгана Јаковљевића и Дражена Миловановића.

Селаковић је нагласио да држава мора дати чврсту подршку у проналажењу истине у вези са погибијом гардиста, како се овакви случајеви никада више не би поновили.

Састанку су присуствовали и опуномоћници породица Предраг Савић, Чедомир Стојковић и Олгица Батић, наведено је у саопштењу.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару