Ђурић: Радна група за решавање питања расељених

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је прошло време великих речи када је реч о решавању статуса расељених са КиМ и најавио формирање радне групе релевенатних домаћих и међународних институција које ће се бавити решавањем тог питања.

Марко Ђурић је после састанка са представницима ОЕБС-а, УНХЦР-а, Канцеларије УН у Београду, Канцеларије личног изасланика високог представника ЕУ, Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије (КИРС) и Министарства спољних послова рекао да је закључак тог састанка да је дошло време да се пређе на конкретна дела када је реч о повратку интерно расељених, преноси Танјуг.

''Представници свих организација се слажу у томе да је повратак на КиМ, до сада био на симболичном нивоу и да је потребно предузети додатне напомене. Договор је да све ове институције преузму заједничку иницијативу и формирају радну групу која ће се редовно састајати, заједнички дефинисати циљеве и пратити остваривање конкретних резултата'', рекао је Ђурић.

Према његовим речима, на КиМ се вратило се свега 10 одсто од 250.000 расељених што је, како је рекао, веома мали број.

''Морамо да удружимо снаге јер ћемо само тако доћи до тога да се већи број људи врати на КиМ'', поручио је Ђурић.

Шеф Представништва УНХЦР за Србију Едуардо Арболеда изјавио је да иницијатива за формирање радне групе одлична, јер се често десава да та организација, како је рекао, сама ради на повратку расељених.

''Потребно је да сви релевантни чиниоци буду укључени у овај процес, пре свега зато што повратак на КиМ захтева финансијска средства, политичку вољу и решавање питања безбедности'', рекао је Арболеда.

Едуардо Арболеда је поручио да се нада да ће укључење свих релевантних чинилаца створити план који ће омогућити интерно расељенима избор између повратка на Косово и останка тамо где су расељрени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару