Двојезична школа пријатељства

Основна школа "Матија Губец" у Таванкуту саграђена је 1961. године. Школу од првог до осмог разреда похађа 325 ученика. Осим на српском, настава се одвија и на хрватском језику.

Марица Скендеровић већ дванаест година предаје малишанима који редовну наставу похађају на хрватском језику.

"Пет сати тједно уче хрватски, али имају и три сата српски језик и нису ускраћени ни за шта. У првом разреду прво уче латиницу за разлику од оних који наставу похађау на српском, а у другом разреду уче ћирилицу", прича учитељица Марица Скендеровић.

Деца шаљиво кажу да су им омиљени часови физичко и велики одмор.

"Настава на хрватском језику се изучава по два модела. Први модел је да комплетна настава иде на хрватском језику с тим што српски изучавају као нематерњи, други модел је изборни предмет у склопу наставе на српском, при чему где имају хрватски са елеметима националане културе", каже Станислава Стантић Прћић, директорка Основне школе "Матија Губец".

У школи се ради и на очувању старих заната, попут вештине рољања односно пеглања на старински начин. У холу школе је и етно-музеј са више од сто експоната.

У оквиру дугогодишње сарадње са хрватским културно-просветним друштвом "Матија Губец" ова школа своје ваншколске активности реализује и на етно-салашу Балжевић.

У једној од радоница на салашу малишани у Секцији пријатељства израђују посебне колачиће.

"Ово је сувенир пријатељстава, наша школа сарђује са школама у Мађарској , Хрватској, Босни и Румунији. Ово је колачић у коме се налази порука пријатељства коју поклањамо, а писане су на хрватском и српском језику", напомиње учитељица Ружица Маријанушић.

Ђацима је једна од омиљених и секција израде предмета од сламе.

Под покровитељством покрајинског секретаријата за образвање од ове школске године у школи "Матија Губец" одвија се и билингвална настава на енглеско-хрватском језику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару