Читај ми!

Адвокати не одустају од својих захтева

Председник Адвокатске коморе Србије Драгољуб Ђорђевић рекао је да адвокатура неће одустати од захтева да се укине екслузивно право јавних бележника за закључивање појединих уговора, чак и ако Уставни суд буде рекао да су уставне одбредбе Закона о јавним бележницима које оспоравају адвокати.

Како је рекао Ђорђевић, и ако одредбе јесу уставне, адвокати неће бити задовољни, преноси Танјуг.

"Суштина наших захтева је не дати ексклузивно право јавним бележницима за закључење уговора о промету непокретности, уговора из области наследног права и уговора из области породичног права, јер се тиме нарушава аутомонија воље и право избора грађана", рекао је Ђорђевић.

Поручио је да не види у чему је проблем да се тај захтев адвоката реши позитивно на корист грађана Србије и адвокатуре.

"То ће бити наш захтев до краја, јер је разуман, животан и подржан од грађана Србије", навео је Ђорђевић, тврдећи да адвокатура има подршку јавног мњења, што, како је додао, показује да је "адвокатура у праву".

Осврћући се на првих месец дана рада јавних бележника, Ђорђевић је оценио да је правни промет у проблему и да јавнобележничка служба, с обзиром како је организована и како се примењује закон, никако не може бити на корист грађана и сигурности правног промета.

"Промет непокретности које нису легализоване и које нису уписане у одговрајући катастар, односно лист непокретности, апсолутно не постоји. Нотари тек разматарају какав ће став заузети о том питању, што је по мени чудно јер су адвокати тај проблем решавали врло лако", рекао је председник АКС.

Такође је, како је навео, недовољан број јавних бележника, јер њих 93 не могу да раде оно што је радило 8.000 адвоката, а уз то је, према његовим речима, појединим јавним бележницима доведена у питање њихова стручност и компетентност.

Ђорђевић је, међутим, истакао да адвокатура сматра да су јавни бележници неопходни, али да морају да снизе тарифе.

"Против високих тарифа су и грађани и удружења банака, јер су супротни животу. Управо живот демантује поставку нотаријата, која је сада кренула са радом", рекао је Ђорђевић.

До краја године предлог за решење проблема 

Напоменуо је да ће предлог адвокатуре за решење проблеман јавних бележника до краја дана бити усаглашнен и потом прослеђен Министарству правде.

"Надамо се да ће наићи на позитиван одговор, јер је јасно да не радимо у инат једни другима, него да треба да радимо на корист грађана ове земље", рекао је Ђорђевић.

Истакао је да је наставак преговора са Министарством најбоља порука за грађане Србије, владавину права и правну сисгурност.

Конкретни предлози Министарства правде у вези са паушалним порезима за 2014. годину, што је био један од разлога за незадовољство адвокатуре, су апслоутно прихватљиви, навео је Ђорђевић, уз напомену да одлука о предлогу захтева извесно време.

"Свака одлука АКС или било које друге адвокатске коморе у њеном саставу, мора проћи кроз све системе комориних институција да би била легитимна. Не би било легитимно оно што би поручио сам председник, или Протесни одбор или неки други орган који то ради, а да претходно није одлука скупстине АКС или органа кога је скушнина овластила да ради, као например Управни одбор", указао је председник АКС.

Напоменуо је да у овом тренутку порези нису у првом плану адвоката, већ захтев за изменом Закона о јавном бележништву и пратећих прописа у циљу заштите уставности и законитости и права грађана.

Што се тиче законитости одлучивања о наставку протеста то је, према његовим речима, у надлежности скупштине АКС, која је и донела одлуку о обустави рад.

Председник АКС је подсетио да је у среду била потпуна акламација на конгресу адвоката у Центру "Сава", којем је присуствовало више од 4.000 адвоката, готово половина српске адвокатуре.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару