Читај ми!

Не одговарајте на лажне СМС поруке!

Корисници бројева домаћих мобилних оператера пријавили су пријем чудних порука са иностраних бројева. Према тврдњама стручњака, реч је о хакерској превари која има циљ да скине новац са рачуна жртве.

Они који су насели и позвали број остали су без одређене суме новца на рачуну. Надлежни кажу да није решење у блокади броја, јер се тако нарушава приватност корисника.

Бесплатно летовање, аутомобил који кошта 50.000 евра а ви ћете га добити за само три, неке су од превара на које су многи насели. Најактуелнија СМС превара или популарније – позови ме хитно. Сто педесет хиљада корисника "Теленорове" мреже добило је такав СМС, а две хиљаде је и позвало тај број.

"Проблем је што је тај саобраћај утопљен у регуларан саобраћај и ни по чему не може да се закључи да је он део неке преварне шеме. Имамо велики број комерцијалних сервиса, оглашавања СМС маркетинга који изгледају потпуно идентично као та преварна шема", каже Милан Николић из "Теленора".

А, та шема није од јуче. Позната као "пецање" постоји већ десет година.

"Много су опаснији они фишинг напади где се у СМС поруци тражи да одете на неки сајт и тамо оставите своје податке и рецимо електронским путем уплатите одређени новац. Та штета може да буде знатно већа", додаје Николић.

Незванично, позив на лажни број коштаће вас око 500 динара. Још, међутим, није познато на који начин српско законодавство третира такве преваре.

"Ми ћемо са свим телекомуникационим оператерима имати састанак, упознаћемо надлежног тужиоца о евентуалним штетама, тужилац ће вероватно наложити да му појединачно сваки оператер достави рекламације и штете грађана, и на основу тога ће се донети одлука о неком предистражном поступку", каже начелник Одељења МУП-а за борбу против високотехнолошког криминала Саша Живановић.

Према његовим речима, пошто се такве преваре не дешавају у нашој земљи, укључиће се и полиције неких других земаља. 

С обзиром на то да су хакери креативни, и да се нове преваре појављују свакодневно, готово је немогуће да буду сасечене у корену. Зато, корисницима остаје да се сами заштите.

Апеле за помоћ са непознатих бројева, или молбу за позајмицу са чудне имејл адресе, можда је најбоље да игноришете.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару