Читај ми!

Међународни дан девојчица

У четири града у Србији биће обележен Међународни дан девојчица, 11. октобар. Циљ свих активности је промовисање права девојчица и повећање свести о неравноправности са којом се суочавају само зато што су девојчице.

Дан девојчица ће бити обележен у Нишу, Крушевцу, Лесковцу и Београду, различитим активностима у које ће бити укључене девојчице, а којима је циљ оснаживање учесница и едукација о њиховим правима, преноси Танјуг.

Београдски Центар за едукацију и истраживање "Каталиста" саопштио је да ће Међународни дан девојчица истовремено обележити организације које се баве правима девојака - Алтернативни центар за девојке из Крушевца, Центар за девојке из Ниша, Жене за мир из Лесковца и "Каталиста" из Београда.

Центар за девојке из Ниша организоваће уличну акцију у центру града ради оснаживања и подстицања девојака да буду видљивије и активније укључене у све сегменте друштва.

Активисткиње Алтернативног центра за девојке из Крушевца, заједно са ученицама и ученицима, извешће "Плес против насиља", у сарадњи са локалном Канцеларијом за младе.

Жене за мир у Лесковцу организоваће радионицу за ученице о утицају модерних медија на девојчице и девојке, а Центар за едукацију и саветовање "Каталиста", у сарадњи са Канцеларијом за равноправност полова општине Врачар, организоваће интерактивни простор у коме ће ученице седмог разреда моћи да се информишу о правима девојчица и оснаже за изградњу позитивног односа према свом телу и изгледу.

Уједињене нације су 2011. године донеле одлуку да 11. октобар постане Међународни дан девојчица, дан који је намењен промовисању права девојчица и повећању свести о неравноправности са којом се суочавају само зато што су девојчице.

Дан се обележава широм света с циљем да се скрене пажња на угрожавање права девојчица у областима као што су доступност образовања, здравствена заштита, сексуално и репродуктивно здравље, законска права и заштита од дискриминације, насиља и уговорених бракова, пише у саопштењу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару