Читај ми!

Највише бескућника у Београду

Према резултатима пописа становништва из 2011. године, у Србији живи 445 примарних бескућника, у које спадају лица која живе на отвореним просторима попут паркова и око 17.800 секундарних бескућника који су смештени у нехигијенским насељима и објектима настањеним из нужде, показује публикација “Бескућници” која је представљена у Београду.

Према речима ауторке публикације "Бескућници", професорке Филозофског факултета Мирјане Бобић, студија је настала с циљем да скрене пажњу јавности на фемомен бескућништва и подстакне медије, невладин сектор и доносиоце одлука на заједничко деловање у решавању и превенцији тог проблема, преноси Бета.

"Покушала сам да иза пописних података дођем до маргинализованог појединца и начина на који је могуће извршити његову интеграцију у друштво. Људи који припадају категорији бескућника осећају се одбаченим, стигматизованим и криминализованим од већине, што их додатно искључује из заједнице", каже Бобићева.

Оцењује да бескућништво има везе са повлачењем државе благостања и опадањем друштвене солидарности.

"Појам бескућника обухвата оне који немају адекватан кров над главом, изворе прихода као и кориснике прихватилишта, свратишта и сигурних кућа. Највећи број бескућника регистрован је у Београду и износи нешто више од 7.100 лица. По броју бескућника, предњаче градске општине Нови Београд, Палилула и Чукарица", истиче ауторка.

Додаје да је најмање бескућника регистровано у Војводини као и да су жене и мушкарци пођеднако заступљени у тој категорији становништва.

Помоћник директора Републичког завода за статистику Зоран Јанчић каже да је публикација "Бескућници" једна од првих која тај феномен обрађује у целини а на основу пописних података.

"Ауторка је анализирала социо-економске, демографске и друге карактеристике те категорије становништва, пружајући на тај начин основ за креирање адекватне политике која ће се бавити њиховим положајем", оцењује Јанчић.

Најваљује да ће до краја године бити објављено још девет публикација које ће на основу података пописа из 2011. године, анализирати рањиве друштвене категорије, попут деце, избеглица, особа са инвалидитетом и Рома.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару