Економија у фокусу стратегије помоћи УН

Амбасадорка УН Ирена Војачкова Солорано рекла је за РТС да су ове недеље почеле стратешке консултације са Владом у изради стратегије помоћи у наредних пет година. Почиње се од економије, истакла је амбасадорка Солорано.

Прошло је скоро пет месеци од катастрофалних поплава у којима су међу првима помогле Уједињене нације. Уз њихове донације почела је изградња кућа у Крупњу, Обреновцу и Ваљеву. Истовремено, УН су при крају израде стратегије која ће одредити пројекте у Србији који ће бити приоритет у наредних пет година.

Гостујући у Дневнику РТС-а, амбасадорка УН Ирена Војачкова Солорано рекла је да желе да ураде и више у зависности од донатора.

Говорећи о плану даље помоћи током зиме, посебно када је реч о угроженим подручјима које још нису почеле да се граде, Солерано каже да зима долази и најтеже ће погодити оне који су најугроженији тако да убрзавамо нашу помоћ тим породицама. 

"Донатори су у директном контакту са нама и куће које тренутно грдимо се финансирају од УАЕ, помоћ која се даје пољопривредницима финансира ЕУ, им а неколко донатора који нам помажу, али потребно је више помоћи", рекла је амбасадорка УН.

УН раде стратегију помоћи заједно са Владом на основу којих ће се прикупљати донације. Пројекат је у завршној фази.

Говорећи о приоритетима у наредних пет година, она је рекла да су ове недеље почеле стратешке консултације са Владом.

"Позвали смо сва министарства да седну са нама два дана и да погледају приоритете за стратешки развој и да препознају области где УН могу да одиграју кључну улогу помоћи. Све је то у оквиру приступања ЕУ али и у оквиру одрживог развоја и циљева УН", рекла је Солорано.

Према њеним речима, почиње се од економије. "Почели смо са дискусијама и видећемо који су то делетаности које заједно треба да предузмемо да би пружили подршку стратегијама развоја. Запошљавање ће бити у фокусу као и пружање помоћи локалним властима је област којом се бавимо. Препознали смо пет области - људска права, владавина права, економија, медији и култура", рекла је Солорано.

Како каже, неопходно је да се професионализују медији и да се новинарство изнесе на прави ниво у Србији.

На основу приоритета ће се прикупљати средства за помоћ тим областима.

"Нисмо завршили посао, када завршимо процес почетком следеће године, тек онда ћемо да видимо какав ће бити одзив донатора. УН имају средства али морамо да сарађујемо са ЕУ и са донаторима који су заинтересовани за пруже подршку даљем развоју српског друштва", рекла је Солорано.       

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару