Читај ми!

Преиспитивање оцена државних службеника

Према истраживањима Светске банке, најјефтиније и најефикасније су државне управе Чешке и Словачке, док је српски службеник скуп наспрам свог учинка. За седам година оцењивања, удвостручио се број оних са највишом оценом. Из надлежног министарства истичу да резултати рада службеника нису у складу са високим оценама које имају.

У државној управи која је недовољно ефикасна и притом скупа, скоро сваки службеник за свој рад оцењен је највишим оценама. Те углавном нереалне оцене, кажу у ресорном министарству, разултат су недостатка менаџерске културе.

Милена Лазаревић, саветнца министра државне управе и локалне самоуправе каже да се тежи да се сваком да добра оцена, да се нико не би љутио, да би се правио неки привид правичности кроз то оцењивање тако да онда читав тај систем губи своју функцију, губи смисао.

Све док државни органи не буду имали јасне циљеве у свом раду, ни појединац неће имати прецизно утврђене задатке. Зато оцена њиховог рада често зависи од наклоњености руководиоца, упозоравају стручњаци.

Огњен Мирић из немачке организација за техничку сарадњу "ГИЗ" каже да многи државни органи једноставно немају извештаје на основу којих би могао да се процени ефекат рада тог државног органа, а самим тим ни ефекат рада државних службеника који раде у тој државној институцији.

Према његовим речима, оцењивање треба да буде у складу са плановима једног органа и циљеве које тај орган себи постави за одређену годину.

Ако бисмо оцене државних службеника превели на школске, види се да је 2007. године јединицу имало 0,1 одсто а 2013. ниједан службеник. Драматично је смањен проценат оцењених тројком - од скоро 32 одсто пао је на 13 одсто.

Проценат државних службеника са петицом се удвостручио - 2007. године био је нешто већи од 20 одсто, 2013. чак 41 одсто.

Драгана Јанковић из Владине Службе за управљање кадровима каже да је до сада та служба, од свог оснивања до данас, обучила преко 3.000 оцењивача и сваке године реализује, у складу са усвојеним програмом, три до четири обуке. 

Али обукама се готово ништа није променило. У Министарству државне управе и локалне самоуправе назиру се могућа решења.

"Једна од ствари о којој се разматра, по угледу на многе земље Западне Европе, је увођење квота за најбоље оцене. Просто, законом се пропише колико људи максимално може добити најбољу, па онда следећу оцену и тако даље", наводи саветница министра Милена Лазаревић.

А да би се повећала објективност у оцењивању, биће потребно увођење јасних радних циљева и њихово повезивање на државном, институционалном и индивидуалном нивоу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару