Читај ми!

Договор Вербића са студентима

Након састанка представника Министарства просвете, које је предводио министар Срђан Вербић и СКОНУС-а са Данилом Јеремићем на челу, постигнут је договор о предлозима и захтевима студената. Академци одустали од протеста 13. октобра. Филозофски факултет и даље блокиран.

На састанку министра Срђана Вербића са студентима утврђено је да број испитних рокова у школској 2014/15. години остаје пет. Међутим, студентски парламент факултета, тамо где је то потребно, у договору са управом може да иницира шести рок, преноси Танјуг. 

Министарство сматра да је оправдан захтев СКОНУС-а да студенти уписани у прву годину студија школске 2010/11. године, односно 2011/12. године задржавају статус из претходне године студија најдуже годину дана по истеку редовног рока студија, саопштено је након састанка.

Један од захтева је да студенти који су високошколску установу уписали 2006. године задрже статус студента и након истека рока двоструког трајања студијског програма.

И овај захтев је прихваћен, јер Закон дозвољава високошколским установама да на писaну молбу дозволи студенту да продужи статус студента.

Министарство ће у наредним данима упутити свим високошколским установама снажну препоруку да искористе ову законску могућност и услише молбе студената, одлучено је на састанку.

"Ми очекујемо да одмах почетком недеље, понедељек, уторак или среду, Министарство да сва тумачења. Мислим да овим изменама у датом тренутку које смо могли да остваримо студенти могу да буду задовољни, и оно што остаје њима јесте да дају даље резултате", истиче председник СКОНУС-а Данило Јеремић. 

Министарство подсећа да високошколске установе немају основ да додатно наплаћују пријаве испита и друге редовне трошкове студирања, јер школарина студента, било да је он финансиран из буџета или се самостално финансира, укључује све трошкове редовног студирања.

"Министарство се у потпуности слаже, као што је раније најављивало, да се што пре почне израдa новог Закона о високом образовању, уз активно учешће представника СКОНУС-а и СКАСС-а (Студентска конференција академија струковних студија)", наведено је у саопштењу Министарства.

Министарство и СКОНУС сагласни су да је нужно проналажење дугорочног решења нагомиланих проблема квалитета високог образовања и наставиће разговоре ради решавања бројних питања и проблема у области високог образовања.  

СКОНУС је потврдио да је постигнут договор. "Након пет сати преговора, постигнут је договор са Министарством просвете, науке и технолошког развоја", наведено је на Фејсбук страници СКОНУС-а.  

Филозофски и даље у блокади, управа спремна на уступке

Самоорганизовани студентски покрет београдског Филозофског факултета наставио је блокаду факултета. Из Управе позивају студенте да заједнички решавају проблеме и поручују да су спремни на извесне уступке.

Студенти су од синоћ блокирали факултет и тренутно нема предавања. Члан покрета, студент продекан Милица Милашиновић је на конференцији за новинаре на платоу испред факутлета рекла да студенти неће престати да протестују док захтеви не буду испуњени.

Траже да се буџетским студентима, као и до сада, пријављивање предмета чији збир бодова у једној години износи преко 60 не наплаћује, као и да се не одузима могућност пријављивања преко 70 бодова.

Затим, траже да се врати финансирање продужене године из буџета за све студенте који су остварили исти уписујући четврту годину.

Захтеви студената су и да прва испитна пријава буде бесплатна за све студенте, а да се свака наредна плаћа 100 динара, за разлику од досадашњих 420. Један од захтева је и да студенти који су уписали факултет 2006. године наставе да студирају по програму из 2006. године.

Студенти у протесту тврде да већ две недеље на различите начине изражавају незадовољство одлукама факултета.

"Те одлуке нису донесене транспарентно, већ су студенти и студенткиње Филозофског факултета за њих сазнали у току последњег испитног рока, чиме су практично доведени пред свршен чин", рекла је Милашиновићева.

Према њеним речима, Управа факултета не одговара на захтеве, али да их је подржао универзитетски омбудсман.

Декан Милош Арсенијевић позвао је студенте да сарађују на другачији начин и да не долазе у овакве ситуације.

Арсенијевић је новинарима рекао да се одлуке факултета на време објављују на факултетском сајту и истакао да би могли да изађу у сусрет студентима четврте године у погледу пренетих ЕСПБ бодова.

Објаснио је и да се прво пријављивање испита не плаћа а да ће друго, треће изности 460 уместо ранијих 420 динара.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару