Читај ми!

Светски стручњаци о карциному дебелог црева

Најбољи светски стручњаци за обољења цревног тракта окупили су се у Београду на тродневном симпозијуму. Између осталих, тема скупа је и значај преоперативне хемотерапије и зрачне терапије код карцинома дебелог црева.

Рак дебелог црева једна је од најчешћих злоћудних болести међу становништвом развијеног света, а у Србији је трећи водећи узрок смртности од малигних болести. Процењује се да се сваке године на планети открије више од милион нових случајева, у Србији годишње буде урађено 4.200 операција карцинома дебелог црева.

Најпризнатији лекари у овој области из 25 земаља гости су Београда и заједно са око 1.000 учесника Симпозијума размењиваће искуства у борби против рака дебелог црева.

Струњак из Енглеске Наџиб Хабуби истиче важност учествовања на симпозијуму, јер се како каже, увек могу чути нове, свеже идеје.

"Када неко усвоји најновија знања то се одмах одрази и у лечењу", напомиње Хабуби.

Ларс Палман из Шведске каже да годинама сарађује са српским лекарима. "Долазили су у наш центар на усавршавање, али смо заједно и радили - оперисали", додаје Палман.

Према његовим речима, најважније је да што више хирурга оперише, али и да сами грађани воде више рачуна о превенцији.

Стручњаци упозоравају да је број оболелих у нашој земљи у порасту али се надају да ће организовани скрининг који се примењује већ две године, ускоро донети резултате.

Председник симпозијума колопроктолога Зоран Кривокапић наводи да је у скрининг укључено 30 градова у Србији и да је одзив грађана био добар.

"Апелујем на грађане да се јаве и испитају столицу на окултно крварење. На југу Србије и на Косову има више карцинома, што је последица живота и начина исхране. Морају да се мењају животне навике, да бринемо о здрављу", напомиње Кривокапић.

Рак дебелог црева убраја се у карциноме које је најлакше открити и излечити. При правилној превенцији, односно раној контроли здравих људи после педесете године, 95 одсто пацијената има шансу да се излечи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару