Вулин: Деца са Косова у Суботици могу да науче много

Деца са Космета у Суботици могу да науче оно што не могу у Гњилану, да је могуће говорити различитим језиком, звати се другачије, бити потпуно безбедан, задовољан и срећан, поручио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Вулин је у Суботици, као претходних година, обишао педесетак малишана из околине Гњилана који традиционално долазе у посету код својих вршњака суботичке Основне школе "Соња Маринковић", преноси Танјуг.

"Оно што ја желим, то је да ова деца једног дана угосте своје вршњаке из Суботице у Гњилану. То је оно чему ја радим и што желим јер ће то значити да је Космет миран, да су Срби на Косову и Метохији безбедни, да нема насиља, да је све како треба да буде, па да ова деца поделе радост и детињство са својим вршњацима из Суботице", додао је Вулин.

Он је оценио да деца са Космета приликом посета Суботици "науче вредну и велику лекцију коју у Гњилану не могу да науче", да је могуће говорити различитим језиком, звати се другачије, бити потпуно безбедан, задовољан и срећан.

"То у Гњилану није могуће, у Суботици као што видите јесте. Ја сам поносан што њихова Србија и овај, седми пут, нашла и прилике и времена и стрпљења и средстава да их угости, да им покаже Суботицу, Сомбор и Кикинду, да им покаже како је лепа њихова Србија", рекао је Вулин.

Коментаришући питање да је и без обзира што више није на челу Канцеларије за Косово поново дошао у посету деци са Космета у Суботици, Вулин је рекао да је "сваки министар у Влади Републике Србије задужен и за Косово и Метохију".

"Свако од нас има обавезу и да брине о Косову и Метохији, о Србима који живе на Косову и Метохији и, наравно, о нашој деци на Космету", поручио је Вулин.

Он је нагласио да се, без обзира на промену власти, промену министара и директора школа, деца из Гњилана већ седму годину долазе код вршњака у Суботицу и изразио наду да ће тако бити и убудуће.

Такође је оценио да деца из Суботице, када на овај начин упознају вршњаке са Космета, "више никада неће моћи ни да помисле да кажу да Косово и Метохија није део њихове државе".

"Они знају свог друга који је тамо и онда није могуће да то није наше. То је велика и лепа ствар, а свакако да је за ову децу најважније од свега да ће провести неколико дана у потпуном миру, потпуном осећају слободе, да ће осетити да их неко воли, да неко пази на њих и да ту љубав коју остатак Србије гаји безрезервно према Косову и Метохији осете овде", закључио је Вулин.

У посети Суботици је 46 основаца из Витине, Косовске Каменице, Гњилана и Грачанице. Седму годину за редом организација "Дечја радост" из Гњилана и основна школа "Соња Маринковић" из Суботице, организују за децу Косова и Метохије акцију "Деци Космета са осмехом - заједно у школским клупама".

До сада затворено 10 геронтолошких центара 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања води велику и опсежну акцију лиценцирања геронтолошких центара, са циљем да раде по закону и у складу са стандардима, изјавио је Александар Вулин.

До сада је у Србији затворено око 10 геронтолошких центара, и то у Београду, Вршцу, Ковину и другим местима, а циљ акције је да корисници услуга тих центара буду безбедни, задовољни и здрави, изјавио је Вулин током посете Суботици, преноси Танјуг.

Вулин је нагласио да циљ Министарства није да затвара геронтолошке центре, већ да се они приведу закону, да корисници њихових услуга буду безбедни, задовољни и здрави и да се о њима води рачуна у складу са стандардима.

Вулин је истакао да министарство води велику и опсежну акцију лиценцирања свих установа из њихове ингеренције, те да се труде да исправљају недостатке како би корисници њихових услуга били задовољни.

Најавио је да ће ускоро поново бити отворен и Геронтолошки центар у Обреновцу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару