Гашић: Улагање у одбрану стратешки интерес

Међународни научно-технички скуп посвећен развоју одбрамбених технологија отворен је у Београду, а министар одбране Братислав Гашић поручио је да инвестирање у одбрамбену индустрију и војску представља стратешки интерес Србије.

Отварајући скуп "ОТЕH 14", Братислав Гашић је истакао да се инвестирањем у систем одбране јача свеукупни привредни потенцијал Србије, објаснивши то чињеницом да су одбрамбена и војна индустрија једне од највиталнијих грана домаће привреде, преноси Танјуг.

"Увек смо конкретним мерама подржавали опстанак и развој одбрамбене индустрије кроз истраживачке и развојне пројекте у области наоружања", рекао је Гашић.

Министар одбране је оценио да је данашњи скуп прилика да се на једном месту сретну сви укључени у делатност одбрамбених технологија и поручио да је Министарство одбране увек било и биће отворене за међународну војно-техничку сарадњу, чему сведочи велики број учесника из иностранства.

На дводневном скупу биће представљено 157 радова, од којих 60 аутора из иностранства.

Укупно 157 научних радова из области одбрамбених технологија представиће аутори из Србије, Црне Горе, БиХ, Словеније, Бугарске, Чешке, Македоније, Судана, Белорусије, Канаде, Уједињеног Краљевства, Алжира и Аустрије, наводи се у саопштењу.

ВТИ је водећа српска научноистраживачка установа у области истраживања и развоја средстава наоружања и војне опреме.

Основни задатак ВТИ је истраживање и развој нових и модернизација постојећих средстава наоружања и војне опреме за све видове Војске Србије.

ВТИ је део Управе за одбрамбене технологије, Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране, а та војно-истраживачка установа акредитована је као научна институција Србије.

Основни задаци су истраживања у специфичним војнотехничким подручјима која служе као основа за програме развоја нових средстава наоружања и војне опреме.

Развој нових савремених средстава и система и модернизација постојећих, такође су задаци ВТИ, као и учешће у реализацији задатака и програма у области војне научнотехничке сарадње с иностранством.

У задатке ВТИ спадају и пружање стручне помоћи предузећима војне индустрије као и пружање услуга цивилном сектору.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару