Повереник тражи изјашњење Општине Обреновац

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић покренуо је поступак надзора над применом Закона о заштити података о личности у општини Обреновац, поводом објављивања више од 5.000 решења о додели државне помоћи која су издата од 27. јула до 16. септембра.

У оквиру тог "списка правоснажних решења", поред података, чије објављивање је потребно ради остваривања транспарентности процеса доделе државне помоћи као што су број решења, правоснажност, износ додељене помоћи, доступан је, без основа и јасне сврхе и низ података о личности корисника помоћи, саопштио је Повереник, преноси Танјуг.

Реч је о подацима као што су име, презиме, кућна адреса, датум рођења и јединствени матични број грађана.

У оквиру поступка надзора Повереник ће тражити изјашњење од Општине Обреновац о релевантним чињеницама, пре свега о правном основу и сврси објављивања података.

Повереник ће тражити изјашњење, полазећи од тога да транспарентност процеса доделе државне помоћи, чак и без изричитог основа, подразумева објављивање неких личних података, као што су име и презиме и место становања.

"Сасвим је очигледно да је непотребно, несразмерно сврси, а самим тим и недозвољено објављивање већине личних података, поготово ЈМБГ", оценио је Повереник.

Повереник је указао да "посебан апсурд с тим у вези представља објављивање ЈМБГ грађана који помоћ нису ни добили, чији су захтеви одбијени".

Повереник оцењује да овакво поступање није последица никакве зле намере, већ само потврда чињенице на коју он одавно указује.

Реч је о евидентном, забрињавајућем непознавању, чак и елементарних стандарда заштите података о личности, посебно забрињавајућем када су у питању носиоци власти, наведено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару