Јеремић представио први број часописа "Хоризонти"

Центар за међународну сарадњу и одрживи развој представио је први број часописа "Хоризонти", који је посвећен темама из области међународних односа и одрживог развоја.

Центар за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД), који је пре годину дана основао бивши шеф српске дипломатије и председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић, покренуо је овај часопис са идејом да представи нову форум за глобалну расправу о важним међународним питањима која обликују и утичу на дешавања на светској политичкој сцени, преноси Танјуг.

"Трудили смо се да ово буде она врста публикације у којој се сучељавају мишљења", изјавио је председник ЦИРСД-а Вук Јеремић представљајући први број часописа у којем се, како је објаснио, износе погледи, а не политички ставови.

"Желели смо да покажемо да је могуће направити светски производ у Србији, бавити се озбиљним размишљањима и укрштањима мишљења по питању међународних односа, а из ове земље", истакао је Јеремић.

Он је изразио уверење да је овај часопис достојан поређења са неким од најутицајнијих светских публикација које се баве овом тематиком, као и да ће "Хоризонти" дати значајан допринос јавној дебати у Србији.

Док је носећа тема првог броја свет у превирању на стоту годишњицу Првог светског рата, главна тема у наредном броју биће - однос Русије и Запада, како је најавио Јеремић, који је и главни уредник часописа.

Поред Јеремића, часопис су представили и бивши шеф дипломатије Кипра Маркос Кипријану, главни и одговорни уредник Политике Љиљана Смајловић и професор Факултета политичких наука Предраг Симић.

Кипријану је нови часопис описао као врсту корисног форума разноликог састава који омогућује дијалог и размену идеја на мултилатералном нивоу у циљу решавања заједничких, глобалних проблема.

Према речима професора Симића, појава овог часописа "сигурно буди оптимизам и представља свеж дах не само у нашој, већ и светској продукцији", с обзиром на то да живимо у времену у којем се интелектуални дијалог гаси, а нације се затварају у себе.

Честитајући Јеремићу на часопису "Хоризонти", Љиљана Смајловић је оценила да је ова публикација погодна како бисмо у Србији научили ту врсту жаргона и постали равноправни саговорници, јер се, како је рекла, и уз употребу еуфемизма може "шкргутати зубима".

"Ово јесте светски производ и по квалитету је упоредив са најбољим светским публикацијама као што су 'Форејн полиси' и 'Форејн аферс'", закључила је она.

За први број, своје ексклузивне текстове припремили су, између осталих, председник Уругваја Хозе Мухика, премијер Турске Ахмет Давутоглу, шеф дипломатије Луксембурга Жан Аселборн, кинески министар развоја Ли Веј, доскорашњи премијер Аустралије и председница Швајцарске Кевин Рад и Мишлин Калми-Реј, затим професори Џефри Сакс, Кристофер Кларк и Џон Кајгер, као и Франко Фратини, Мигел Моратинос и Џорџ Фридман.

Након упознавања домаће јавности, светска промоција часописа заказана је за почетак новембра у седишту УН у Њујорку.

Часопис је штампан на енглеском језику, излазиће тромесечно, а садржај првог броја доступан је и на сајту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару