Читај ми!

Мали: Да се Београд угледа на Беч

Градоначелник Београда Синиша Мали разговарао је у Бечу са градоначелником главног града Аустрије Михаелом Хојплом, оценивши да је сарадња главних градова, који су "локомотива развоја земаља", битна за побољшање веза међу државама.

Градоначелник Београда Синиша Мали каже да му је велика част што је имао прилику да упозна градоначелника Беча Михаела Хојпла, који је на тој функцији већ 20 година и који је успео у те две деценије у потпуности да промени начин на који Беч изгледа и живи, преноси Танјуг.

"Моја жеља је била да представим стратегију развоја Београда и мој план за развој, такође и да научим шта је он урадио у последње две деценије да доведе Беч на ово место на којем јесте. Последњих неколико година Беч је на првом или другом месту у Европи по квалитету живота и ономе што нуди својим грађанима", истиче Синиша Мали.

Додаје да је веома задовољан разговорима које је имао у Бечу и претходно у Атини и сматра да је све ово што тренутно ради битно како бисмо подигли ниво међународне препознатљивости града Београда и на неки начин допринели регионалној сарадњи земаља у региону.

"Главни градови су локомотива развоја земаља, а ако успемо, а радимо на томе, да међународну сарадњу Београда са осталим градовима у региону побољшамо, надам се да ћемо допринети побољшању економских и свих осталих веза земаља у региону", наглашава Мали.

Према његовим речима, у овом тренутку три пројекта најзначајнија су за Београд у односу на оно што је Беч већ урадио, а то су јавни превоз, управљање отпадом и градња станова.

"Њихов јавни превоз је у потпуности консолидован, савршено функционише. Имали смо прилику да разговарамо како јавни превоз код њих функционише и о плановима града Београда у вези изградње метроа и осталог што град има у плану за свој развој", истиче градоначелник.

Додаје да следеће године крећемо са тендером за јавно приватно партнерство у области управљања отпадом у Београду, а то је нешто по чему је Беч први у Европи.

Мали подвлачио да је делегација Београда у Бечу како би учила од најбољих и указује да билатералне сарадње градоначелника два града није било више од 10 година.

Он је у Бечу представио и пројекат "Београд на води", оцењујући да ни Беч, ни Атина немају тако велики и значајан пројекат као што је овај од четири милијарди евра, који треба да покрене нашу грађевинску индустрију, привреду у Србији, који ће променити перспективу у граду.

"Нама је такав пројекат неопходан, јер са тим јединим пројектом покривате све остале промене у граду. Оно чиме се ми поносимо је ушће двеју река и дух Београда. То не можете да направите, то је оно што имамо, а други немају", одговара Мали упитан шта Београд може да понуди другим градовима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару