Протест студената у Новом Пазару

На Студентском тргу испред Државног универзитета у Новом Пазару одржан је протест студената незадовољних одредбама новог Закона о високом образовању, усвојеног почетком септембра.

Председник Студентског парламента Државног универзитета у Новом Пазару Мирза Ашћерић, обраћајући се окупљеним студентима, истакао је да су главни захтеви студената да уместо пет, буде шест испитних рокова и 37 бодова за упис у следећу годину, а 48 за улазак на буџетско финансирање, преноси Танјуг.

"Трећи услов јесте да се онима који су студије уписали 2009. продужи апсолвентски стаж за најмање још годину дана, као што је до сада била пракса, како би пружили могућност студентима да заврше све своје обавезе", рекао је Ашћерић.

Нагласио је да су пре месец дана у Скупштини Србије усвојене измене и допуне Закона о виском образовању без икаквих консултација са студентима, односно са СКОНУС-ом, кровном организацијом студената Србије.

Ашћерић је додао један од дугоричних захтева почетак рада на изради новог закона о високошколском образовању, али да у томе учествују представници СКОНУС-а односно студената свих универзитета из целе Србије.

"Прикључили смо се данас протестима студената у сарадњи са СКОНУС-ом", истакао је Ашћерић, подсећајући да су слични протести јуче одржани у Београду, Новом Саду и Косовској Митровици, а у понедељак у Нишу и Крагујевцу.

Додао је да су за сада протести студената завршени, а уколико се њихови захтеви не испуне, 15. октобра у Београду биће организован велику студентски протест .

"Студентски парламент Државног универзитета у Новом Пазару организоваће превоз, уколико то буде у могућности, како би студенти из Новог Пазара дали подршку студентима у Београду", поручио је Ашћерић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару