Реновирање фасада за атрактивнији Београд

Градски менаџер Горан Весић позвао је донаторе да учествују у пројекту обнове фасада на објектима у Београду који су под заштитом државе. Истиче да ће то допринети лепшем и атрактивнијем изгледу престонице и убрзати њену обнову.

Горан Весић је у изјави Танјугу, рекао да је идеја Градске управе да све фасаде у ужем градском језгру, које се налазе под заштитом државе, буду обновљене, за шта је потребна помоћ донатора.

"Ми који живимо у овом граду вероватно не обраћамо пажњу, али када се загледате, видите колико има лепих фасада на које не обраћамо пажњу јер су или оронуле или нису довољно уређене", сматра Весић.

До сада је, како је додао, идентификовано 87 фасада под заштитом државе којима је неопходна обнова, а првих 10 за које постоје комплетна документација, грађевинске дозволе и сагласност скупштине станара, су припремљене и објављен је позив донаторима за њихово уређење.

Према Весићевим речима, идеја је да се у акцију, осим Скупштине града, која ће од својих средстава обновити одређене фасаде, укључе и компаније које желе да Београд добије лепши изглед.

"Тиме уводимо нову праксу која код нас није била позната, а то је донаторство у култури. Верујемо да ћемо наићи на позитиван ођек, а од одзива донатора зависи којом ће се брзином овај процес дешавати", рекао је Весић и објаснио да ће на обновљеним фасадама стајати табла са именом донатора.

Истичући да ће, ако акција успе, Београд квалитетније изгледати, Весић је истакао и да су градитељи објеката који ће бити рестаурирани, пратили све трендове у архитектури, па су зграде у спрској престоници грађене исто као у Паризу, Берлину и другим развијеним градовима.

Весић је најавио и обнову културно-историјских споменика на територији града, наводећи да је идеја да компаније или појединци који имају новца, донирају за њихово одржавање, што је пракса која постоји у свету.

"Ако вам је потребан новац за одржавање неког споменика, компанија која жели, донира тај новац Заводу за заштиту споменика који га онда одржава, а поред споменика стоји напомена да се он одржава захваљујући донацији одређене компаније", објаснио је Весић.

Весић сматра да је то добар приступ, а утисак му је и да доста компанија жели да учествује у обнови фасада или одржавању споменика.

Градски менаџер је закључио да су идеја и циљ да се, у тренутку када Град нема довољно финансијских средстава, уз подршку других уради много више него што дозвољава градски буџет.

Иначе, на списку првих 10 објеката који су предложени за рестаурацију су зграда у оквиру просторне културно-историјске целине "Копитарева градина" у Џорџа Вашингтона 26, споменик културе у Цара Душана 65, зграда у Поп Лукиној 1б, кућа инжењера Павла Хорвата, кућа пуковника Елезовића, кућа Луке Ћеловића, зграда Пензионог фонда Беочинске фабрике цемента, Вучина кућа Савамали, кућа Милана А. Павловића и споменик културе на Авијатичарском тргу у Земуну.

Ради се о објектима који су изграђени у периоду од 1909. до 1927. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару