Отворена Београдска недеља дизајна

Београдска недеља дизајна свечано је отворена у старој фабрици "Стаклопан" у Страхињића Бана, у присуству председника Томислава Николића и бројних високих званица.

Централни део Београдске недеље дизајна је међународна конференција а до 11. октобра биће одржани изложба Дизајн парк, професионална радионица Дизајн Лабс, представљен низ пројеката, преноси Бета.

Председник Србије Томислав Николић је на отварању Београдске недеље дизајна рекао да истицање и промоција српског дизајна континуирано траје још од седамдесетих година прошлог века, стално напредујући и промовишући Србију у свету.

"Ову изузетну манифестацију тако и разумем и подржавам као део простора у ком ћемо представити своја достигнућа и разменити искуства са представницима ове области који су нам дошли у госте", рекао је Николић.

Он је истакао да је дизајн део стваралаштва који најбрже доноси и усваја већ донете промене, својим најбољим решењима дефинише друштво, државу и епоху.

"Од готово бесконачних дисциплина дизајна, све до дизајна веб сајтова за праћење живота и новина које се дешавају из дана у дан, овај уметнички израз добија незаменљив значај", рекао је Николић.

Он је оценио да је добар дизајн индустријских производа прерастао себе и постао метафора, одлика читавих нација, италијански или француски дизајн су светски брендови на корист грађана ових држава.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт је рекао је да је тим који организује ову манифестацију још једном ставио Београд и Србију тачно у центар модерног дизајна.

"Дизајн је од огромног значаја за економски напредак европских држава, укључујући и Србију", рекао је он и подсетио да је Србија део програма "Креативна Европа" који је обухвата и област дизајна.

Девенпорт је навео да је потенцијал дизајна огроман и да доприноси стварању нових радних места. Из тог разлога он је изразио задовољство што је Делагција ЕУ по први пут покровитељ овог фестивала.

Амбасадор Израела у Београду Јозеф Леви рекао је да је срећан што је Израел једна од земаља покровитеља фестивала и истакао да су се израелски дизајнери у Београду представили најзначајнијом изложбом из његове земље.

"Донели смо репрезентативну изложбу из области дизајна, она је после Барселоне стигла у Београд", рекао је Леви и додао да је реч о изложби коју организује Музеј дизајна у Холону.

Кроз 150 предмета за свакодневну употребу, изложба представља израелску креативност, пружа увид на који начин стварају израелски дизајнери.

Одабрана је група израелских уметника који размишљају креативно и инвентивно, развијају јединствену перспективу и на свеж и неочекиван начин сагледавају проблеме и проналазе решења.

"Ово је изложба која говори о томе да људи треба да се боре против свих могућих ограничења и у култури, политици, проналазећи дивна решења", истакао је амбасадор Леви.

Оснивач Београдске недеље дизајна Јован Јеловац захвалио је покровитељима што су својим присуством скренули посебну пажњу на ову манифестацију која годинама доводи најбоље из света дизајна у Србију и истовремено представља најбоље из Србије.

Централни део манифестације је међународна конференција, чији је слоган "Brand New World", а до 11.октобра биће одржани изложба Дизајн парк, професионална радионица Дизајн Лабс, представљен низ пројеката.

У оквиру пратећег програма манифестације биће одржане изложбе, радионице, Креативни форум Србије, панели, журке.

Овогодишња Београдска недеља дизајна одржава се под покровитељством председника Србије, делегације Европске уније у Србији, Скупштине града Београда, Привредне коморе Србије, Туристичке организације Србије, а уз подршку амбасада и институција Јапана, Холандије, Швајцарске, Немачке, Мексика, Индије и Израела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару