Читај ми!

Уставни суд по хитном поступку о нотарима

Због стања у правосуђу, Уставни суд Србије одлучио да по хитном поступку одлучи о иницијативама за оцену уставности закона о надлежности јавних бележника.

Адвокати у целој Србији готово месец дана штрајкују због надлежности које су додељене нотарима, те ће Уставни суд по хитном поступку одлучивати о иницијативама, иако није извесно када ће одлуке бити донете.

"С обзиром на актуелна дешавања везана за обуставу рада адвоката, ти предмети узети су прекоредно у рад, иако по датуму пријема иницијатива и природи оспорених аката не испуњавају стандардне критеријуме Уставног суда за хитно решавање", наводи се у саопштењу Уставног суда достављеној Танјугу.

Председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић рекао је да што пре Уставни суд донесе одлуку поводом иницијатива за оцену уставности Закона на које се притужују адвокати, то ће бити боље за судство уопште и за правну сигурност грађана.

Милојевић је рекао да се одлуке Уставног суда морају поштовати и нада се да ће највиши суд у држави откочити стање у правосуђу, које је практично паралисано због штрајка адвоката већ четири недеље.

Уставном суду је поднето више иницијатива којима је оспорена уставност већег броја одредаба Закона о јавном бележништву, као и измена и допуна Закона о промету непокретности и Закона о ванпарничном поступку.

Иницијативе су поднете током августа и септембра ове године, а последња 29. септембра, прецизирају у Уставном суду и додају да су поводом поднетих иницијатива већ формирани уставно-судски предмети, одређене судије известиоци и обрађивачи.

Адвокати сматрају да је спорним законима јавним бележницима дат монопол за сачињавање и оверу уговора о промету непокретности, чиме је њима ускраћено "вишевековно" право на сачињавање уговора, а тиме и део прихода које су зарађивали на тај начин.

Председник Адвокатске коморе Београда Слободан Шошкић рекао је јуче да адвокати решење проблема очекују од Уставног суда, а истог става је и министарстар правде који се залаже за институционално решење тог питања и свакодневно позива адвокате да прекину штрајк и врате се у суднице.

Београдски адвокати обуставили су рад 10. септембра, а адвокати из целе Србије придружили су им се 17. септембра.

Адвокати траже решавање проблема паушалног опорезивања и измене појединих

одредби Закона о јавним бележницима и пратећих закона, за које тврде да дискриминишу адвокатуру.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару