Читај ми!

Осма акција "Ђаци вас моле, успорите поред школе"

У београдским основним школама почела акција "Ђаци вас моле, успорите поред школе". Градски менаџер Горан Весић најавио је решавање проблема свих критичних саобраћајних тачака у близини школа, као и увођење зона успореног саобраћаја.

Акција се спроводи већ осам година на почетку школске године, а у оквиру ње Град Београд, Паркинг сервис и Управа саобраћајне полиције едукују ђаке прваке о основним појмовима понашања у саобраћају, преноси Танјуг.

До сада је у акцији учествовало око 80.000 малишана, а само ове године биће их око 16.000. Акција ће бити спроведена у свим осноним школама у граду, а сви прваци ће добити одговарајуће прслуке и проћи најосновнију обуку за понашање у саобраћају.

Горан Весић је у основној школи "Михајло Петровић Алас" на Дорћолу, рекао да је Град пре неколико месеци идентификовао око 250 саобраћајно критичних места поред школа, а у наредне четири године сва она ће бити санирана.

"Свако место се решава на посебан начин, неко постављањем лежећег полицајца, неко постављањем ограде да деца не би могла да истрче на улицу", навео је Весић и подсетио да је до сада урађено око 30 тих критичних тачака.

Такође, додао је Весић, Град Београд ће Секретаријату за саобраћај упутити предлог да се испред свих школа на територији престонице уведе зона успореног саобраћаја, у оквиру које возачи неће моћи да возе брже од 10 километара на сат, како би деца била додатно заштићена.

Весић је најавио и да ће свакој школи припадати по једно обележено паркинг место испред ње, а приход ће бити намењен потребама ђака током боравка у школи.

"Све су то ванредне мере које покушавамо да уведемо да би заштитили децу која су најнезаштићенија у саобраћају", закључио је Весић.

Директор Паркинг сервиса Андрија Чупковић прецизирао је да се од ове године уводи једно ђачко паркинг место у зонираном делу за сваку школу, а приход ће ићи за наставна средства, компјутере и све што је потребно школама. Та паркинг места осликаће ђаци.

Говорећи о акцији "Ђаци вас моле, успорите поред школе", Чупковић је рекао да је њен циљ едукација деце како да се понашају у саобраћају, а како би биле спречене неке трагичне ситуације које се дешавају.

Директор Комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић навео је да је Београд тренутно један од најбезбеднијих градова Европе када је безбедност деце у питању.

Како је истакао, акције попут данашње, су од великог значаја јер деца схватају да је понашање у саобраћају нешто важно, уче правила понашања у саобраћају и ствара им се став који ће им, кад порасту, омогућити да буду бољи и безбеднији возачи.

Драган Богосавац из Управе саобраћајне полиције апеловао је на све остале учеснике у саобраћају да буду изузетно пажљиви, посебно у зонама школа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару