Читај ми!

Реновирани "Јевремовац" отворио врата

Ботаничка башта "Јевремовац", након две године реконструкције из донације ЕУ и домаћих средстава, данас је, на дан Биолошког факултета званично отворена. Oд сутра ће то јединствено природно добро у центру Београда, "плућа града", бити доступно и посетиоцима.

Реконструкција великог стакленика у Ботаничкој башти и реновирање малог стакленика (множаре) коштала је 1,4 милиона евра, а новац је обезбеђен из претприступних ИПА фондова ЕУ за Србију, преноси Танјуг.

Такође, реновиран је и отворени простор баште на око пет хектара у којој је више од 1.500 зељастих биљака и око 350 врста дрвећа, жбуња и егзотичног биља и то са 70 милиона динара обезбеђених из буџета Србије и средстава факултета, речено је на свечаности.

Министар просвете Срђан Вербић истакао је да ће реконструкција повећати наставне и истраживачке капацитете факултета и Института за ботанику, а шеф делегације ЕУ у Србији

Мајкл Давенпорт навео је да је циљ ЕУ подршка Србији у унапређењу целокупног система образовања у складу са Стратегијом образовања, европским стандардима и светским трендовима.

"Верујем да ће и српски биолози и ботаничари узети учешћа у очувању планете и налажењу решења", рекао је Давенпорт.

Декан Биолошког факултета Јелена Вукчевић Кнежевић подсетила је да факултет, у чијем саставу је и Ботаничка башта, иако најстарија институција високог образовања из биологије, још нема своју зграду, па студенти слушају предавања на четири локације у граду, укључујући и "Јевремовац".

Након свечаног отварања великог стакленика, министар Вербић, амбасадор Давенпорт и декан Вукчевић Кнежевић посадили су Панчићеву оморику.

Велики стакленик, оригинално саграђен 1892. године, потпуно је реновиран, опремљен најсавременијим стакленим зидовима, а инсталирана је и унутрашња опрема у складу са најновијим технолошким и научним стандрадима.

Реновирање малог стакленика и његово повезивање на систем топловода омогућава биолозима да биљке гаје и расађују у потпуно природним условима, речено је на свечаности.

Ботаничка башта и Институт за ботанику, којем припада, представљају наставно-научну јединицу Биолошког факултета, на којем је више од 1.500 студената основних, мастер и докторских студија. Башта је од 2007. проглашена и за споменик културе у Србији.

Радови на реконструкцији део су ЕУ пројекта "Унапређење инфраструктуре високошколских установа у Србији - ЕУ ХЕТИП" чији буџет износи 30 милиона евра. Од 2000. године ЕУ је у пројекте унапређења и подршке реформи образовања у Србији уложила више од 63 милиона евра.

Ботаничка башта "Јевремовац" основана је 1874. одлуком Министарства просвете Краљевине Србије, на предлог Јосифа Панчића, који је био и њен први управник.

Године 1889. краљ Милан Обреновић поклонио је имање, које је наследио од деде Јеврема, Великој школи у Београду за Ботаничку башту, али под условом да се зове "Јевремовац".

Отварањем баште за посетиоце, факултет обележава 200 година од рођења научника и највећег ботаничара Јосифа Панчића, 140 година од оснивања Ботаничке баште и 125 година од када је башта због великих поплава на Дунаву, пресељена на место на којем се и данас налази.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару