Лутрија за усељеничке визе САД

Шеф конзуларног одељења амбасаде САД у Београду Елизабет Гракон изјавила је да грађани наше земље од 1. октобра могу да се пријаве за добијање виза за усељење у Америку.

Реч је о такозваном Диверсити Програму који омогућава издавање виза за стални боравак у САД особама које испуњавају услове, док се добитници одређују компјутерском методом случајног избора, попут лутрије.

Гракон је у изјави Танјугу навела да је регистрациони период за све оне који желе да се пријаве почео 1. октобра и трајаће до 3. новембра ове године.

Она наглашава да је реч о пријављивању које се искључиво обавља електронским путем, попуњавањем ДВ формулара који се налази на интернет страници www.dvlottery.state.gov

Гракон наводи да ће сви они који су се пријавили моћи да провере статус своје пријаве почевши од 5. маја следеће године тако што ће да унесу свој јединствени конфирмациони број и личне податке.

"Почевши од октобра следеће године, они који су "извучени" почеће да долазе на разговор у амбасаду САД", указала је она и истакла да "ДВ визе пружају могућност грађанима Србије да се уселе, раде и трајно живе у Сједињеним Државама".

Како је подсетила, годишње се у нашој земљи за усељеничке визе САД пријави око 10.000 грађана, док од тог броја њих од 150 до 200 буде и изабрано.

Она наводи да амерички програм за усељење омогућава издавање 50.000 виза у целом свету и истиче да за овај програм могу да се пријаве грађани само оних земаља са ниском стопом усељења у САД, међу којима је и Србија.

"Сваке године постоји списак земаља чији држављани не могу да учествују у овом програму, то су земље са великим бројем имиграната у САД, попут Мексика, Кине, Индије...", указала је Гракон.

Према њеним речима, циљ овог програма је да се састав имиграната учини разноврсним како би се "осигурало да имамо имигранте из целог света".

Гракон каже да осим што грађанин мора да долази из земље са ниском стопом имиграције у САД, такође мора да има завршену средњу школу.

Она објашњава да је ДВ програм не само начин за добијање визе за живот и рад у САД, већ и пут да се постане амерички држављанин будући да је после проведених пет година у тој земљи омогућено да се поднесе захтев за држављанство.

Гракон истиче да је пријављивање за овај програм потпуно бесплатно и упозорава да постоје "бескруполозне агенције и појединци који покушавају да извуку финансијску корист".

"Ако на пример добијете мејл од некога ко вам гарантује 'зелену карту' или да ћете победити, сигурно ће вам на крају тражити да пошаљете новац - то није по закону, то је превара", упозорава шефица конзуларног одељења америчке амбасаде у Београду.

Грађани Србије треба да знају да могу да се само једном региструју на поменутом сајту јер амерички Стејт департмент користи софистицирану технологију за откривање вишеструких пријава, а особе које имају више од једне пријаве бивају дисквалификоване.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару